İlaçta Kıtlık Dönemi: 'Havale Geçiren Çocukların Ateşini Düşürmek İçin Gereken Acil İlaçları Bile Bulamıyoruz'

TAKİP ET

Döviz kurunda yaşanan yükseliş sonrasında ilaç sektörü büyük darbe aldı.

Döviz kurunda yaşanan atak ve Türk lirasının büyük değer kaybı nedeniyle ilaç sektörü olumsuz etkilendi.
  Yaşanan sorunlara ilişkin Twitter hesabından bir paylaşım yapan Dr. Erkan Öztürk,  "ilaç temininde çok ciddi bir kriz yaşanıyor havale geçiren çocukların ateşini düşürmek için gerekli acil ilaçları bile bulamıyoruz" ifadelerini kullandı. İlaç kıtlığı nedeniyle İstanbul Eczacı Odası da geçtiğimiz ay "Eczanede bulamadığınız ilaçların sorumlusu eczacınız değildir" şeklinde bir paylaşım yapmış, eczacılar bu ifadenin yer aldığı afişleri vitrinlerine asmaya başlamıştı.

'Eczanede Bulamadığınız İlaçların Sorumlusu Eczacınız Değildir'

Türkiye'de İlaç Kıtlığı

Döviz kurunda yaşanan korkunç yükselişe rağmen ilaç fiyatlandırmasında değişiklik yapılmaması, ilaç kıtlığına neden oluyor.

Türk Eczacıları Birliği: Ciddi Bir İlaç Yokluğu İçerisindeyiz

Türk Eczacıları Birliğinden konuya ilişkin yapılan açıklamada 645 kalem ilaca ulaşılamadığı belirtilerek "Ciddi bir ilaç yokluğu içerisindeyiz ve bu tablo gün geçtikçe derinleşiyor. Her şeyden önce söylemekte fayda var: Bu krizin sorumlusu biz eczacılar değiliz" denilmiş ve şu ifadelere yer verilmişti:
  "Derinleşmekte olan bu kriz karşısında kamuoyunu uyarmak bizim görevimiz, çünkü halk sağlığını korumakla yükümlüyüz. Bunu yaptığımız için günlerdir mesleğimizi ve meslektaşlarımızı itibarsızlaştırmaya yönelik tutumlar ile karşı karşıyayız. Eczanelerimize denetimler düzenleniyor, meslektaşlarımız susturulmaya çalışılıyor ve hedef gösteriliyor. Bu tavrı kabul etmiyoruz. Her ne kadar ilaç fiyatlarının artmasına karşı olsak da ilaç fiyatlandırmasına esas olan Avro kuru 4.57 TL iken güncel Avro kuru 11 TL civarında seyrediyor. Aradaki makas giderek açılıyor ve piyasada bulunamayan ilaç sayısı günden güne artıyor. Ve ne yazık ki bu karşı karşıya kaldığımız ilk ilaç krizi değil. Biz bunu yıllardır yaşıyoruz. Sağlık Bakanlığı ve ilaç firmaları şubat ayında ilaç kurunda anlaşana dek pek çok ilacı temin edemiyoruz, hastamıza ilacını ulaştıramıyoruz." 

645 Kalem İlaç Piyasada Yok

türkiyede ilaç krizi kıtlığı eczanelerde bulunamıyor temininde çok ciddi bir kriz yaşanıyor havale geçiren çocukların ateşini düşürmek için gerekli acil ilaçları bile bulamıyoruz