İLBANK Hibelerinin Yüzde 99'u Cumhur İttifakı Belediyelerine

TAKİP ET

2020 yılında İLBANK'ın yüzde 100'ünü hibe ettiği 102 projenin yüzde 99'u Cumhur İttifakı belediyelerine ait.

BirGün'de yer alan Mustafa Bildircin imzalı habere göre İLBANK'ın 2020 yılında tüm maliyetini hibe ettiği 102 projenin yüzde 99'unun Cumhur İttifakı belediyelerine ait olduğu ortaya çıktı.

İLBANK'ın "ticari sır" olduğu gerekçesiyle verdiği kredilerin tutarını açıklamadı. Ancak bankanın 132 milyon 382 bin 664 liralık hibe desteğinin yalnızca yüzde 0,19'undan muhalefet partilerinin yönetimindeki belediyeler yararlanabildi. Cumhur İttifakı belediyeleri ise söz konusu hibelerin yüzde 99,02'sini aldı.

Ülke nüfusunun çoğunluğunun bulunduğu şehirleri yöneten Millet İttifakı belediyelerine uygulanan ayrımcı politika bir kez daha ifşa oldu. Maliyetinin yüzde 100'ü hibe desteği ile karşılanan projelerden 60'ı AKP'li belediyelere, 33'ü İl Özel İdarelerine, 4'ü kayyum yönetimindeki belediyelere, 4'ü MHP'li belediyelere, 1'i ise CHP'li belediyeye verildi.

Bu durumun iktidarın adaletsizlikte ve partizanlıkta geldiği durumu ortaya koyduğunu belirten CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, "Bizim belediyelerimizin yüzlerce kredi talebini reddeden, hatta bazı belediyelerimize teminat mektubu dahi vermeyen İLBANK’ın musluğu Cumhur İttifakı belediyelerine bağlanmış. Bir süre önce Çevre Bakanı’na İLBANK’ın hangi belediyelere hangi tutarlarda kredi verdiğini, resmi bir soru önergesiyle sormuştum. Gelen cevapta, ‘Bankaya ait sırlar başkasına açıklanamaz’ denilerek, sorulara yanıt verilmemişti. Şimdi bu sorulara neden yanıt verilmediğini, meselenin, ‘Ticari sır’ değil partizanlık, ayrımcılık ve adaletsizlik olduğu ortaya çıktı. Ticari sır kılıfı, haksızlığı saklamaya yetmedi. AKP Genel Başkanı Erdoğan, bir konuşmasında, ‘Hiçbir ayrım yapmadan hizmet eden her belediyeyi destekliyoruz’ demişti. Şimdi soruyoruz, muhalefet belediyelerin yüzlerce talebini reddedip, tüm kaynakları kendi belediyelerinize aktarmak ayrımcılık değil de nedir?" diye sordu.

ilbank cumhur ittifakı millet ittifakı belediyeleri hibe yüzde 99