İlber Ortaylı: 10 Yaşındaki Çocuk Siyasete Alet Edilmez

TAKİP ET

Tarihçi İlber Ortaylı, Erdoğan'ın mikrofon uzattığı çocuğun "Bay Kemal hain" demesine tepki gösterdi.

Sözcü'den Ruhat Mengi'ye konuşan tarihçi yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, "10 yaşındaki çocuklar siyasette kullanılmaz. Çocuğun durumu kullanılır, çocuklar açtır, okulsuzdur, korunaksızdır bu siyaset konusu yapılmalıdır ama çocuğun bizatihi kendine siyasi nutuk attırılmaz. Siz Atatürk'ün Andını kaldırmışsınız, sonra 10 yaşında çocuğu çıkarıp siyaset konuşturuyorsunuz, olmaz" dedi.

Öğrenci Andı'nın "Siyasettir, çocuk siyasete karıştırılmaz" denilerek kaldırıldığını ve 10'uncu Yıl Nutku'nun kitaplardan çıkarıldığını belirterek bunlara tepki gösterilmemesini eleştiren Ortaylı, "Sonra '10 yaşında çocuk siyasete karıştırıldı' diye kızılıyor. 10 yaşında çocuğa kahramanlık şiiri okutturulur, Mehmet Akif Ersoy okutturulur, Ömer Bedrettin'in şiiri, Nazım Hikmet okutturulur. Güzel okursa alkışlanır, gülümsenir medeniyet budur" diye konuştu.

"Öğrenci Andı'nın Kaldırılması Zevzekliktir"

"Böyle kel alaka siyasi laf, kendisinin bilmediği şeyleri tekrarlatıp gülmek zevzekliktir" diyen Ortaylı, "Aynı şekilde 10 yaşında çocukların okumasının milli terbiye, yurttaşlık terbiyesi bakımından çok anlamlı olduğu Öğrenci Andı'nın ortadan kaldırılması da zevzekliktir. Bunları yaparak neyi ispat etmek istiyorsunuz, akıl kârı değil. Çocuklarla uğraşmayın, sağlığına, yemesine içmesine, tatil, spor yapmasına dikkat edin yeter" ifadelerini kullandı.

"Böyle Abdest Alınan Yerde Böyle Peşkir Gelir"

Mengi'nin "Andımız kaldırıldığında toplum ayağa mı kalkmalıydı?" şeklindeki sorusuna yanıt veren Ortaylı, "Niye kalkmasın, kalkacak tabii. Ne var, okulda Türk olduğunu söylüyor, büyüklerimi saymak, küçüklerimi sevmek diyor, bunu mu kaldırıyorsun? Şimdi tepki gösteriliyor. 'Böyle abdest alınan yerde, böyle peşkir gelir' atasözünü bilirsiniz" dedi.

"Kimse Arapçaya Filan Dönemez"

Milli Eğitim Bakanlığının durumunu "son derece zavallı" olarak niteleyen Ortaylı, Milli Eğitim Bakanlığının Diyanet'in yan kuruluşuna dönüşmesi, tarikat ve cemaatlerin etkisinin oldukça artmasına ve Türkçe yerine Arapça kullanılsın baskısının mümkün olup olmadığına ilişkin soruya ise "Hiç kimsenin Türk dilini kendilerine göre çizme yetkisi yoktur, çizmeye kalktıkları an karşılarında tokat atmaya kalkacak bir münevver kitle, bir vatandaş kitlesi ve geniş bir öğretmen kitlesi olur, Türkiye'nin farkı budur. O nedenle kimse Arapçaya filan dönemez, olacak şeyler üzerinde hayal kursunlar. Bu laftan söz edenlerin hepsi cahildir, Arap harflerini bilmiyorlardır. İmam hatip okullarındaki çocuklar eski harflerle yazı yazmayı bilmiyorlar, Arapça cümle yazdıkları zaman ‘elif'le ‘maksure'yi ayırt edemiyorlar, hangisi nerede kullanılır bilmiyorlar" diye konuştu.

ilber ortaylı 10 yaşındaki çocuk siyasete alet edilmez öğrenci andı milli eğitim bakanlığı