İlber Ortaylı'dan Ayasofya'nın Kırılan Kapısına İlişkin Açıklama

TAKİP ET

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Ayasofya Camii'nin tarihi kapısının kırılmasına ilişkin açıklama yaptı.

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Ayasofya Camii'nin kırılan kapısına ilişkin HaberTürk TV'de Serap Belet'e açıklamalarda bulundu.

Ayasofya'daki Tarihi İmparatorluk Kapısı Tahrip Edildi


Söz konusu "İmparatorluk Kapısı"nın kırılmasının çok zor bir iş olduğunu belirten İlber Ortaylı, "Bu insanların bir an evvel tespit edilip, teşhir edilip kanuna teslim edilmeleri gerekir. Öyle bakanlık müfettişliğiyle olacak iş değil bu. Ben bu bakanlıkta çalıştım. Bunun doğrudan doğruya Türk emniyetine terk ediyoruz" dedi.

"Biz burayı fethettik. Bu bir namus meselesi" diyen Ortaylı, "Ve bunu korumamız lazım, bilmemiz lazım. Dünyanın gözü de burada. UNESCO listesine UNESCO gelip almadı değil mi, biz bunu kendimiz verdik. Bir yerde de dünyaya da sorumluyuz yani. Bakıyor herkes. İnşallah çok çabuk teşhis etmek lazım. Bu kesinlikle bir şebeke işi gibi geliyor bana. Nasıl o kapı kapıyı öyle kırabilirsiniz ki?" ifadelerini kullandı.

Serap Belet'in "Şöyle diyorlar hocam buna bir manevi değer biçip parça koparanlar, hatta koparıp ağzına atanlar var diyenler var" demesi üzerine Ortaylı, "Hayır efendim bence bu 'İmparator Kapısı' falan diye rahatsız oldu birileri. Birtakım insanların zihinlerinin nasıl çalıştığını anlamak mümkün değil" diye cevap verdi.

ilber ortaylı ayasofya camii kapısı açıklama