İlber Ortaylı'dan Kılıçdaroğlu Eleştirisi: Seçim Kazanamayan Muhalefet Lideri Olabilir mi? Evine Git

TAKİP ET

Tarihçi İlber Ortaylı, gelişmiş demokrasilerde seçim kazanamayan bir muhalefet liderinin var olamayacağını savundu.

Ünlü tarihçi İlber Ortaylı, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na üstü kapalı eleştirilerde bulundu. Kafa TV'de konuşan Ortaylı, gelişmiş demokrasilerde "seçim kazanamayan muhalefet lideri" var olamayacağını söyledi.

Ortaylı şu ifadeleri kullandı:

"Batı'da görüyorsunuz, birisi seçiliyor, 4 yıl sonra gitmek zorunda kalıyor. Çünkü tatmin edememiş. Demokrasi bu. 4 sene sonra gidebilmeli ve gitmeli insanlar.

Türkiye'de bu işlemiyor. Belirgin vasıflarla hemen insanlar bir de 'clientele'ini kurarsa, etrafı beslemeyi becerirse -ona çok düşkün bizim millet- artık bırak sadece hükümeti, muhalefette bile partisinin başında kalıyor.

Seçim kazanamayan bir muhalefet lideri olabilir mi? Bir seçim, iki seçim... Baktın ki düşüyorsun, evine gidersin. Bu çok açık."

Kemal Kılıçdaroğlu'nun Karnesi

Kemal Kılıçdaroğlu, ilk seçim mağlubiyetini 2009 yılında gerçekleştirilen yerel seçimlerde girdiği İstanbul Büyükşehir Beleddiye Başkanlığı seçiminde tattı. 

Dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın kaset skandalıyla istifa etmesinin ardından Mayıs 2010'da CHP Genel Başkanı seçilen Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Başkan olarak ilk mağlubiyetini 12 Eylül 2010 yılında düzenlenen referandumda tattı.

Kılıçdaroğlu bunun ardından 12 Haziran 2011'de düzenlenen genel seçimlerde de mağlup oldu. 2014 yılında, 17-25 Aralık tarihlerinde Fetullahçıların düzenlediği yolsuzluk operasyonlarının gölgesinde gidilen yerel seçimlerde de CHP mağlup oldu.  

Aynı yıl düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimleri de CHP mağlubiyetiyle sonuçlandı. Haziran 2015'te düzenlenen seçimlerde AKP yine birinci parti oldu. Meclis'teki salt çoğunluğu kaybeden AKP, istikşafi görüşmelerle muhalefeti oyaladı ve terör ve artan güvenlik endişeleriyle Kasım 2015'teki seçimlerde yeniden tek başına iktidara geldi. Kılıçdaroğlu yine mağlup oldu.

Türkiye'yi bugüne getiren 16 Nisan 2017 referandumunda ve 24 Haziran 2018 seçimlerinde de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yine mağlup oldu.

Kılıçdaroğlu'nun yönettiği CHP'nin başarılı olabildiği tek seçim, hayat pahalılığı hızla artarken gidilen son yerel seçim oldu. 2019 yerel seçimlerinde CHP'nin büyükşehir belediye başkanı adayları İYİ Parti tarafından desteklendi. CHP ise ilk kez Kemal Kılıçdaroğlu'nun öne çıkarılmadığı bir seçim kampanyası yürüttü ve Ankara, İstanbul, Antalya, Adana, Hatay, Mersin gibi büyükşehirler muhalefete geçti. 

ilber ortaylı kemal kılıçdaroğlu eleştirisi seçim kazanamayan muhalefet lideri olabilir mi eviine evine git