İlber Ortaylı: Seçilecek Cumhurbaşkanı İsterse Hepimiz Gider Yardım Ederiz

TAKİP ET

İlber Ortaylı dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

Hilafet çağrısı yapan gafillerin iddialarına ilişkin soruya cevap veren ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı "Hilafet geri gelmez, çünkü hilafet Bohemia kristali gibidir, kırılır, gider. Kırıldığı yerden onu bir daha bitiştiremezsin, eski görünümü kaybolur. Porseleni bağlarsın, tınısı gider ama kristali hiç bağlayamazsın. Hilafet kurumu zaten 20'nci yüzyılla birlikte işlevini yitirmiş bir kurum olduğu için kaldırılması Cumhuriyet'in iç ve dış politikasını önemli bir şekilde etkilemedi. Bundan sonra saltanat da gelmez, hilafet de gelmez, bunu herkes aklından çıkarsın" dedi.

Bakan Nebati: "Geldiği Gün Felaketin Üstüne Oturmuş Zaten"

Sözcü'den Ruhat Mengi'ye konuşan İlber Ortaylı, Nureddin Nebati ile muhalifler bir kenara, AKP'lilerin dahi alay ettiğini belirterek "Batmış ekonomi, adam geldiği gün felaketin üstüne oturmuş zaten, farkında değil, o başka. Kaç lirayla devraldılar, neredeyse dolarla TL eşitti, değil mi, 20 yılda geldiğimiz yer belli, Nebati'yi mi bekliyordu o yani. Her memlekette az bulunan iki cins adam vardır; birisi hariciye memurlarıdır, en önemlisi de maliye memurlarıdır. Hitler bile Almanya ekonomisi batık olduğu için kendisine önerilen maliyecinin bütün şartlarını kabul etmiştir. 'Emirleri sizden alırım, muavinim Yahudi'dir' dediğinde bile sesini çıkarmamıştır. Her memlekette bunların sayısı çok azdır. Kıymetini bilmediğiniz zaman böyle başınız dertten kurtulmaz" ifadelerini kullandı.

Seçim Güvenliği

Altılı masanın ortak bir cumhurbaşkanı adayı çıkarabileceği konusunda şüphesi olduğunu belirten Ortaylı, "Bazı konularda iyi bir birleşme, mesela seçim güvenliğini, seçim zamanı mali politikaların denetimini sağlarlarsa, ciddi bir teşkilatlanmayı başarırlarsa bence en mühim şey o" dedi.

"Çağırırsa Davetine Uyar, Hepimiz Gider Yardım Ederiz"

"Aklı başında bir Türk entelektüeli, reisicumhur çağırırsa hangi partiden olursa olsun gider, onun davetine uyar, sonuna kadar ona danışmanlık yapar. Hepimiz gider yardım ederiz, bu vazifedir ama bilmiyorum gelen kişi yine hemşerilerini, kendi yandaşlarını filan kayırırsa memleketin artık buna tahammülü yok" diyen Ortaylı, Ruhat Mengi'nin "Geçen dönemde de vazifeydi ama sizin gibi danışmanlar yoktu…" demesi üzerine "Hayır, geçen dönemde vazife değildi, o dönemde gitmezdim, çünkü ben partili değilim ama şimdi farklı olacak, durum değişecek, çok önemli bu" ifadelerini kullandı.

ilber ortaylı seçilecek cumhurbaşkanı isterse hepimiz gider yardım ederiz ruhat mengü