İlber Ortaylı: Türk Tipi Başkanlık Sisteminin Yaşayacağına İnanmıyorum

TAKİP ET

İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu'yla birlikte "Cumhuriyet'in 99. Yılı" adlı bir podcast yayını yapan ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, AKP'nin getirdiği başkanlık rejiminin bir sistem olarak yaşayacağına inanmadığını söyledi.

İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu'yla birlikte 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle bir podcast yayını yapan ünlü tarihçi İlber Ortaylı, "Başkanlık sistemi Türkiye'de şahsa göre kurulan bir şey oldu" dedi ve şöyle devam etti:

"Ben bunun devam edeceğine inanmıyorum. Tabi zaman gösterecek bunu. Bu değişime uğrayacak. Parlamentarizme mi döner, yarı başkanlığa mı döner, bilmiyorum. 

Bir kişinin de bunda başarılı olması da devamının böyle olacağı anlamına gelmez. Ben doğrusu bu sistem gelirken rahatlıkla davranmışımdır, böyle yırtınacağıma 'Bırakın denesinler, görülür' dediydim.

Bu Memlekette Bu Sistem Yürümez, Hiçbir Yerde Yürümez"

Tahribatı çok oldu olmadı, bana ne... Millet seçti. Ani karar organıyla yapılamayacak şeyleri yapmış, becermiş görünür fakat bu memlekette bu sistem yürümez. Hiçbir yerde yürümez. Fransa'da bile yarı başkanlıktan söz ediliyor. Yürümez çünkü. 

Kimde yürüyor? Gene bizim Türk cumhuriyetlerinde. Bana göre Türk tarihinde bir safha o ve o da bitecek inşallah. Kazakistan'da sen böyle bir sistemin ilelebet devam edebileceğine inanıyor musun sen yani? Okumuş yazmış adamlar. Kırk kafadan ses çıkıyor, sokağa dökülüyorlar. Oranın eğitim seviyesini biliyorsunuz. Orada bir yapı var, bir entelektüel hayat var. İslamiyet bile yaşamış kulaktan kulağa..."

ilber ortaylı türk tipi başkanlık sisteminin yaşayacağına inanmıyorum buğra kavuncu iyi parti