İlber Ortaylı: Ukrayna Rusya'ya Meydan Okudukça Bu Gibi Çatışmalar Eksik Olmayacak

TAKİP ET

Ünlü tarihçi İlber Ortaylı, Hürriyet'teki köşesinde kaleme aldığı yazıda Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının "Kiev'in meydan okuması" sürdükçe devam edeceğini savundu.

Hürriyet'teki köşesinde "Kerç ve Kiev saldırıları" başlıklı bir yazı kaleme alan İlber Ortaylı, "ABD'nin Avrupalı müttefikleriyle Ukrayna'yı NATO adına ele geçirmek istediğini" savundu.

"Ukrayna Rusya'ya Meydan Okudukça Çatışmalar Eksik Olmayacak"

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali için "Provokasyon çok ciddi. Cevap da o derece acımasız" diyen Ortaylı, "Ukrayna Rusya’ya karşı meydan okudukça ve yanında NATO’yu destek olarak hissettikçe bu gibi çatışmalar eksik olmayacak" ifadelerini kullandı.

"Birinci Harb'deki Politikadan Uzak Durmamız Gerekir"

"Birinci Harb’de belki de kaçınılmaz olarak tekrarladığımız Rusya’ya karşı Almanya ile beraber olma politikasından uzak durmamız gerekir. O gün Rusya, Osmanlı İmparatorluğu için gerçekten büyük ve ciddi bir tehlikeydi. Belki tarihi boyutlarda ve stratejik planlarda önemli değişiklik yok ama Türkiye 1914’ün Türkiyesi değil, çok daha ilerisinde ve çok daha savunma gücü yüksek.

"Tatarlar İçin Ukrayna'ya Ne Derecede Güvenilir Sorusunu Tartışmak Gerekiyor"

NATO’ya mensup milletlerin projelerini desteklemekte tereddütlü olmak lazım. Bu operasyonun Bosna Hersek benzeri de olmadığı da çok açık. Daha doğrusu Karadeniz’in kuzeyinde Türkiye’nin kültürel azınlıkları var fakat bunlar için Ukrayna’ya ne derecede güvenilir sorusunu tartışmak gerekiyor. 1989’dan beri geçen 25 yıllık Ukrayna hâkimiyeti devrinde bu konularda istenen ve arzulanan önemli bir gelişme olmadı."

İlber Ortaylı'nın yazısının tamamını okumak için tıklayınız.

ilber ortaylı ukrayna rusya meydan okudukça bu gibi çatışmalar eksik olmayacak