İlber Ortaylı: Ukraynalıların Milliyetçiliği Büyük Problem Yaratır

TAKİP ET

İlber Ortaylı, Ukraynalıların milliyetçilik yapmasının problem yaratacağını söyledi.

HaberTürk'te Fatih Altaylı'nın Teke Tek programına konuk olan tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Ukraynalıların milliyetçilik yapmasının "büyük problem yaratacağını" söyledi.

Ortaylı şu ifadeleri kullandı:

"Ukrayna bugün artık galiba dönüşü olmayacak şekilde kendi milliyetçiliğinin içinde. Bu büyük problem yaratır. Söyleyeyim.

Tarihte Polonya-Rus geriliminin yanında bu da ciddi bir şeydir. Eskiden Rus çarları kendilerine 'Büyün Rusyalar Çarı' derlerdi. Çünkü ona Beyaz Rusya giriyor, 'Küçük Rusya' dedikleri Ukrayna giriyor ve 'Büyük Rusya' dedikleri Moskova Rusya'sı. Bu büyüklüğün en iyi tercümesini bizim Osmanlı kançılaryası yapmış: Uluğ Rus diyor.

O devir bitti. 'Bütün Rusyalar Çarı' devri bitti."

Fatih Altaylı'nın "Bitti mi? Putin yeniden onu kurmaya çalışmıyor mu?" sorusu üzerine Ortaylı "İşte onu anlamak lazım. Artık o öyle olmaz. Öyle olmayacağını kendi biliyor da 'Yeni model ne?' dediğin zaman eskiden çıkamıyor" yanıtını verdi.

Altaylı, Putin'in Temmuz ayında yazdığı makaleyi hatırlattı. Ortaylı makaleye ilişkin "Ukraynalılardan bahsederken düşünce aynı. İngilizce çevirisini verdiler 'Compatriot' diyor. Dedim bu bir uydurma herhalde aslına baktım 'vatandaşlar', 'memleketdaşlar' diyor. O derecede bizdensin, bize yakınsın, kardeşsin değil. Biz buyuz, aynıyız diyor" diye konuştu.

 

ilber ortaylı fatih altaylı teke tek rusya ukrayna putin milliyetçilik büyük problem yaratır