İlber Ortaylı ve Nevşin Mengü Arasında 'Asimilasyon' Tartışması: '30'lar Almanya'sını Hatırlatmak İstemiyorum'

TAKİP ET

Prof. Dr. İlber Ortaylı, DW Türkçenin YouTube Nevşin Mengü'ye konuk oldu.

DW Türkçenin YouTube kanalında Nevşin Mengü'ye konuk olan Prof. Dr. İlber Ortaylı, DW Türkçe'nin Türkiye'de başlatmaya çalıştığı asimilasyon tartışmalarına ilişkin dikkat çekici ifadeler kullandı.

DW Türkçe kısa bir süre önce "Türkiye'de yaşayan Çerkesler" başlıklı bir haber yayımlamış ve haberi Hürriyet'teki köşesinden eleştiren İlber Ortaylı "Almanya son zamanlarda Türkiye’deki azınlıklarla veya potansiyel azınlık gruplarla çok fazla ilgilenmeye başladı. Bu, 3-5 senelik bir mesele değil. Etnik meseleler Alman akademik çevrelerini de çok ilgilendiriyor ve bazı programların uygulandığı hissediliyor. Ne var ki ilmi donanımları ne derecededir, doğrusu bu tartışılır" ifadelerini kullanmıştı.

 

"Sizin Almanya'daki Organda Ara Sıra Yapıyorlar Böyle Şeyleri Ama Almanya'sını Hatırlatmak İstemiyorum"

Nevşin Mengü'ye "Sizin Almanya" diye hitap eden Ortaylı, "Sizin Almanya'daki organda ara sıra yapıyorlar böyle şeyleri. Ama 30'ların Almanya'sını hatırlatmak istemiyorum. Çok kötü şeyler oldu efendim sırf Yahudileri değil zavallı çingeneleri bile toplayıp.." dediği sırada Mengü sözünü kesti.

"Hiçbir Kavmin Hem Yahudileri Hem Çingeneleri Fırınlara Yollayacak Kadar Zıvanadan Çıktığını Zannetmiyorum"

"Ama mesele her zaman 30'lar Almanya'sının hatırlanıp bunun bir daha tekrarlanmamasını sağlamak aslında" diyen Mengü'ye yanıt veren Ortaylı "O onların sorunu. Burada öyle bir şey olmaz. Ben hiçbir kavmin hem Yahudileri hem Çingeneleri hem Slavların bir bölümünü fırınlara yollayacak kadar zıvanadan çıktığını zannetmiyorum. Bu büyük bir olaydır. bunu tabi bir şekilde unutmak değil üstününe gitmek lazım. Öğrenmeleri lazım ve böyle basit mukayeselerle suçu yaymalarla suçu örtemezsiniz" dedi.

"Lütfen kendi probleminizi önce çözün. Çünkü bu suçu yayarak hafifletmek demektir. Bununla toplumsal vicdan rahatlamaz. Yapma tarihle eritemezsiniz" diyen Ortaylı, "Bu politikadır. Banane demekle olmaz. Şimdi bu bunu yapıyor sonra kalkıp başkasına bir şey söylüyor. İş artık ticarete dönüştü. Dikkat etmek lazım. Herkes önce problemini kendi halledecek" ifadelerini kullandı.

ilber ortaylı nevşin mengü dw türkçe çerkes almanya tartışma 30lar Almanyasını hatırlatmak istemiyorum