İlber Ortaylı'dan 'Kendini Bilmez' AKP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen'e Sert Cevap

TAKİP ET

Dünyaca ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Suriyelilerin Türklerin Orta Asya'ya dönmesini istediğini söyleyen AKP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen'e sert bir cevap verdi.

Dünyaca ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı Hürriyet'teki köşesine AKP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen'in skandal açıklamasını taşıdı.

"Prof. Dr. ÜMİT ÖZDAĞ’ı uzun tanırım, dostluğumuz vardır, lakin herhangi bir siyasi birlikteliğimiz de yoktur. Prof. Özdağ, Twitter üzerinden son derece makul bir soru sormuş; 'Bir vakıa olan, memleketteki 5.3 milyon Suriyeli hakkında Türk milletinin fikrine başvurmalı' diyor. Böyle bir mevzuda referanduma başvurulması bile düşünülebilecekken, gayet de demokratik ve edebli bir üsluptur" diyen Ortaylı, "Buna karşılık, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı sıfatı ile bir şahsın (Mustafa Şen), bu Suriyeli göçmen kitlesinin içinden ancak üç beş kişinin bir kendini bilmezlik ile söyleyebileceği cevaba dayanarak zikrettikleri ise en hafif tabir ile utanç verici olmalıdır. 'Önce Orta Asya’dan gelenler dönsün' demeye getiriyor. Herhalde doğrudan Türk milletine yönelik böyle bir saldırının konusu da masumane bir şekilde Suriyeli göçmenler hakkında beslenen iyi niyet değildir. Bin yıllık tarihimizi densizlikle ele alıp Türk yurdunda Türk varlığını kendince tartışmaya açmak kimsenin haddine değildir" ifadelerini kullandı.

AKP'nin Mustafa Şen hakkında işlem yapması gerektiğini belirten Ortaylı köşesinde. "İzansızca ve nadanca yapılan bu konuşmalar milletin hafızasına kazınmaktadır. Açıktır ki, bu düzey ve muhteva ancak memleketin kimliği ile problemi olan tutarsız bir düşünce yapısıyla ve tarih bilgisizliğiyle mümkündür. AK Parti erkânının Türk milletine karşı saygı ve sorumluluk duygusuyla, bu kendini bilmez üslup sahibi siyasetçisi için gereken işlemi yapacağına inanmak isterim" ifadelerine yer verdi. 

Ne Olmuştu?

Ayyıldız Hareketi lideri Prof. Dr. Ümit Özdağ resmi Twitter hesabından Suriyelilerin akıbetinin Türk milletine sorulması çağrısını yapmış, AKP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen ise Türklerin Orta Asya'ya gitmesi gerektiğini ima ederek "Suriye'den gelenlere sordum. Diyorlar ki: 'İlk olarak bizden önce gelenler geldikleri yere gitseler, biz de yol yordam öğrensek, sonra biz gitsek.'" şeklinde skandal bir ifade kullanmıştı.

İlber Ortaylı'dan 'Kendini Bilmez' AKP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen'e Sert Cevap