Ilgın Şeker Fabrikası'nda Üretim Durdu

TAKİP ET

Temeli 1976 yılında atılan Ilgın Şeker Fabrikası'nda üretim durdu.

Kamunun elinde kalan nadir şeker fabrikalarından biri olan, temeli 1976 yılında atılan Ilgın Şeker Fabrikası’nda yatırımsızlıktan dolayı üretim durduruldu.

Fabrika sahasında bulunan ve işlenemeyen 150 bin ton pancar yaklaşık 15 milyon lira nakliye parası ödenerek Eskişehir ve Ankara Şeker Fabrikalarına taşınmaya başlandı. Taşınan pancarlarda ciddi polar kaybı yaşandı.

Üretim ve verimliliğin yüksek olmasından dolayı Türkşeker’in bünyesinde bulunan Ağrı, Kars, Erciş gibi şeker fabrikalarının yüksek üretim maliyetlerini de revize eden Ilgın Şeker Fabrikası, bu özelliğinden dolayı Doğu Anadolu’daki fabrikaların da ayakta kalmasını sağlıyordu.

2020/2021 kampanya döneminde çiftçiden yaklaşık 1 milyon 600 bin ton pancar alan ve bunun yaklaşık 1 milyon tonunu işleyen Ilgın Şeker Fabrikası’na yatırım ödeneği ayırmayan Türkşeker’in, pancar üretimi olmayan ve 9 yıldır kapalı olan Çarşamba Şeker Fabrikası’nı tekrar üretime alma gerekçesiyle 60 milyon lira yatırım ödeneği ayırması Ilgın Şeker Fabrikası'nın durumunda etkin rol oynuyor.

ılgın şeker fabrikası türkşeker