İlham Aliyev: Azerbaycan Toprağında Dağlık Karabağ Diye Bir Bölgesel Birim Yok

TAKİP ET

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Dağlık Karabağ sorununun çözüldüğünü ve bu bağlamda 10 Kasım 2020'de imzalanan anlaşmanın yalnızca bir ateşkes değil, bahsi geçen sorunun fiilî çözümüne yönelik bir anlaşma olduğunu vurguladı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Azerbaycan Devlet Televizyonuna verdiği demeçte, Karabağ'a ilişkin şu sözleri sarf etti:

"Bir kez daha söylemek istiyorum, savaştan sonra da defalarca Dağlık Karabağ sorununun çözüldüğünü; Azerbaycan'ın bu sorunu tek başına hem savaş meydanında hem de masada çözdüğünü söyledim. Savaş meydanında kazanılan zafer, düşmanı beyaz bayrak kaldırmaya ve teslim olmaya zorladı; teslim olma belgesini imzalamaya zorladı. 10 Kasım'da imzalanan belge Ermenistan'ın teslimiyet belgesidir."

Cumhurbaşkanı Aliyev, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinin "Dağlık Karabağ" olarak anılamayacağını vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Azerbaycan toprağında Dağlık Karabağ diye bir bölgesel birim yok. Sorun çözüldü ve bu konuya dönmenin faydasız olduğunu düşünüyorum. Her hâlükârda bunu, savaş sonrası dönemde gösterdik. Birincisi, birileri Dağlık Karabağ sorununun çözülmediğini düşünüyorsa bu, onların kendi sorunudur. İkincisi, bu çok tehlikeli bir yaklaşımdır. Eğer bu sorun çözülmediyse o zaman bu sorun nasıl çözülmelidir? Bu, 10 Kasım'da imzalanan bildirinin gücünü kaybettiği anlamına mı geliyor? Yani ben, bunu böyle anlarım. 10 Kasım'da sorunun fiilî çözümüne ilişkin bir belge imzalandı. Bu sadece bir ateşkes belgesi değil, bazıları bunu bu şekilde ifade etmek istiyor. Gözlerini açıp baksınlar orada kaç tane madde var. Ateşkes belgesinde bir madde var: Ateşkes. Bu kadar... Burada birçok meseleleri kapsayan özellikle iletişimin açılmasıyla ilgili maddeler var. Sorun çözülmemişse hangi iletişimlerin açılmasından söz edilebilir? Eğer sorun çözülmemişse o zaman neden Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya Başbakan Yardımcıları bir araya geliyor ve anlaşıyor?"

Aliyev İlham Aliyev Azerbaycan Karabağ Dağlık Karabağ Yukarı Karabağ Hankendi Rusya Ermenistan Türkiye 10 Kasım Anlaşması 10 kasım Ateşkes