İlk Defa Bir mRNA Aşısıyla İlişkili Olduğu Düşünülen Bir Tromboz Vakası Bildirildi

TAKİP ET

ABD'nin Pensilvanya eyaletindeki Pittsburgh kentinde bir kişinin her iki doz Moderna aşısını yaptırmasının ardından tromboz (kan pıhtılaşması) nedeniyle yaşamını yitirdi.

Pittsburgh kentinde yaşamını yitiren 65 yaşındaki kronik hipertansiyon ve yüksek kolestrol rahatsızlığı bulunan adamın trombotik trombositopenik purpura adlı hastalığıa yakalanarak yaşamını yitirdiği bildirildi.

Ender rastlanan ve Moschowitz sendromu olarak da anlandırılan bu hastalıkta insan bedenindeki küçük kan damarlarında pıhtılaşma oluşuyor. 

İlk kez bir mRNA aşısı ile bağlantılı olduğu şüphesinin görüldüğü ölüm vakasının yaşandığı Pittsburgh'daki Allegheny Sağlık Ağı'nda vazifeli doktorlar vakayı Annals of Internal Medicine'de neşredilen raporda 65 yaşında hayatını kaybeden söz konusu kişinin taşıdığı belirtileri "Bu sendrom, heparin kaynaklı trombositopeniye (HIT) de benzer ve aşıdan dolayı oluşan trombositopenili tromboz (VITT) olarak da bilinir" şeklinde ifade etti.

Hastanın durumunun kötüye gitmesi sonrasında ailesinin solunum cihazından çıkarılması kararı sonrası hayatını kaybettiği belirtilen raporda, hastanın ölümüne neden olduğu belirtilen tromboz vakasında aşı haricindeki nedenlerin de görmezden gelinemeyeceği vurgulandı.

İlk Defa Bir mRNA Aşısıyla İlişkili Olduğu Düşünülen Bir Tromboz Vakası Bildirildi