İlteriş Kutluk Kağan'ın Anıt Kompleksi ve Yazıtı Keşfedildi

TAKİP ET

Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı, İlteriş Kutluk Kağan'ın anıt kompleksi ve yazıtının keşfedildiğini duyurdu.

Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı, Kül Tigin ve Bilge Kağan'ın babası İlteriş Kutluk Kağan'ın anıt kompleksi ve yazıtının keşfedildiğini açıkladı.

II. Doğu Göktürk Kağanlığı'nın kurucusu olan İlteriş Kutluk Kağan (Aşına Kutluk), Bilge Tonyukuk'la birlikte başkaldırarak Çin esaretine son vermiş, Ötüken'i başkent kılarak kağanlığını kurmuştu.



Adından hareketle Kutluk Devleti de denilen II. Doğu Göktürk Kağanlığı'nın kurucusu olan Kutluk Kağan'a 682 yılında Türkleri Çin esaretinden kurtararak yıkılan devleti yeniden kurduğu için "İlteriş" adı verilmiştir. 



Çin'e onlarca sefer düzenleyen ve birçoğuna da bizzat katılan İlteriş Kutluk Kağan, hiç yenilmediği rivayet edilen büyük Türk başbuğlarından biri olarak bilinir. Vefatının ardından yerini kardeşi Kapgan Kağan almıştır.



Birlikte hareket ettiği Bilge Tonyukuk, oğulları Kül Tigin ve Bilge Kağan'ın yazıtlarının ardından İlteriş Kutluk Kağan'ın anıt kompleksi ile yazıtının keşfedilmesi, Türk dünyası adına son yılların en önemli keşiflerinden birisi olma özelliği taşıyor.

Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı, keşfe dair ayrıntıların yarın Moğol başkenti Ulanbator'da düzenlenecek olan basın toplantısında duyurulacağını açıkladı.

ilteriş kutluk kağan anıt kompleksi ve yazıtı keşfedildi bilge kağan kül tigin bilge tonyukuk tonyukuk göktürk kağanlığı