İmamoğlu IAPC'nin 53. Dünya Konferansı'nda Konuştu

TAKİP ET

İBB Başkanı İmamoğlu, IAPC tarafından düzenlenen 53. Dünya Konferansı'nda demokrasinin önemine ve totalitarizm tehdidine dikkat çeken bir konuşma gerçekleştirdi.

Uluslararası Siyasi Danışmanlar Birliği (IAPC)'nin 53'üncüsünü düzenlediği Dünya Konferansı'nın açılış konuşmacısı İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu oldu.

İmamoğlu, konuşmasında demokrasinin ilkelerinin işlevlerine temas ederek önemi ve katkıları hakkında vurgular yaparken dünyada yükselişe geçen otoriterizm ve totalitarizm tehditlerine de dikkat çekti.

İBB Başkanı'nın konuşmasında "Bazı ülkelere uzaktan bakınca demokrasinin kurumları yerinde duruyor, demokratik bir işleyiş hüküm sürüyor gibi görünüyor. Ama gerçek hayat, bunun tam tersi bir yönde akıyor. Denge ve denetleme mekanizmaları, fiilen işlevsizleştiriliyor. Kuvvetler ayrılığı, basın özgürlüğü, örgütlenme hakkı gibi demokrasinin temel gerekleri birer temenniye dönüşüyor. Siyasi iktidarın elinde toplanan güç ve yetkiler o denli artabiliyor ki bir demokrasiden söz edilip edilemeyeceği sorgulanır hale geliyor. Dışarıdan bakınca demokrasinin yazılı ve yazısız kuralları geçerliymiş gibi görünüyor. Ama bu kurallar artık başka türlü anlaşılıyor, başka türlü yorumlanıyor. Örneğin seçimler, vatandaşların farklı yönlerdeki iradelerinin yönetime yansıdığı çoğulcu bir pratik olarak değil, iktidarların çoğunlukçu, otoriter, anti demokratik uygulamaları için bir meşruiyet kaynağıymış gibi görülüyor" ifadelerine yer verdiği bölüm ise birçok sosyal medya kullanıcısı tarafından paylaşıldı.

Söz konusu bölüm, kimileri tarafından haklı tespitler olarak yorumlanırken özellikle iktidara yakın söylemlerde bulunan kimi sosyal medya kullanıcıları tarafından da Türkiye'nin yurt dışına şikayet edilmesi olarak yorumlandı.

İmamoğlu, kendisini 2019 yılında da Demokrasi Madalyası'na layık gören IAPC'ye ilerleyen yıllarda Dünya Konferanslarından birini İstanbul'da düzenleme kararı almaları halinde İBB olarak destekleyeceklerini kaydederek konuşmasını noktaladı.

IAPC ekrem imamoğlu ibb demokrasi madalyası demokrasi totalitarizm imamoğlu'nun ingilizcesi dünya konferansı Uluslararası Siyasi Danışmanlar Birliği