İmamoğlu: İstanbul Dramatik Göçün Tam Göbeğinde

TAKİP ET

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Türkiye'ye yönelen göç akınına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Almanya'ya iş gücü göçünün 60. yılı vesilesiyle düzenlenen etkinliklerin açılış konuşmasını yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Almanya-Türkiye arasında yapılan anlaşma ile birçok Türk'ün "umut yolculuğu"na çıktığını belirterek "Umut yolculuğuna çıkanların iki tanesi de aile içerisindeki bir kararla, rahmetli dedemin kardeşleriydi. İkisi de sağ. Birinin adı Alican, birinin adı Osman. 1964 yılında gidiyorlar Almanya’ya ve orada bir tanesi 5 yıl, bir tanesi 11 yıl kalıyor. Ve sonra tekrar yurtlarına dönüyorlar" şeklinde konuştu.

Bu yolculuğun Türkiye ile Almanya arasında "çok kıymetli bir köprü ve bağ" teşkil ettiğinin altını çizen İmamoğlu, "Hem Almanya hem Türkiye toplumunda da değişimlere ve değişimlere sebep oldu. Bazen gerilimlerde yaşanmadı değil. Ama bu bir süreçtir ve sürecin parçalarıdır. Böylesi büyük bir göç dalgasının, doğal olarak siyasi, ekonomi, kültürel, sanatsal, sportif açılardan da toplumları etkilediğini bilmeliyiz. Ve sadece toplumlarımıza değil, bence tüm dünyaya iz bırakmaya, bir kısım örnekler oluşturmaya da devam ediyor. İnsanlığın belki de en dramatik dönemlerinden birini, pandemi döneminde hep birlikte yaşadık. Buna dönük aşıyı geliştiren Almanya’ya göç eden ailelerin birer ferdi olan Sayın Özlem Türeci ve Sayın Uğur Şahin’i buradan anmadan olmaz" ifadelerini kullandı.

En Dramatik Göçün Tam Göbeğinde Bir Kentte Bulunmaktasınız

Yasa dışı göçe ilişkin açıklamalarda da bulunan İmamoğlu, "Belki de en dramatik göçün tam göbeğinde bir kentte bulunmaktasınız. Şu anda 2,5 milyona yakın, İstanbul’a yerleşmiş ama sığınmacı ama mülteci ama oturma izni almış insanla karşı karşıya.Ve o 2,5 milyon nüfus, sadece ve sadece 6-7 yılda olgunlaşmış bir nüfus. Yani 1961'den 2021'e konuşmuyoruz. 2021 yılındayız; 2013'lerde, 2014'lerde başlayan bir sürecin, bir anda 2,5 milyona ulaştığını düşündüğümüzde, aslında ne kadar dramatik bir süreci zorluklarla yönettiğimizin bir karşılığıdır diye düşünebiliriz. Dolayısıyla şu anda dünyada ama savaşlar ama belli kıtlıklar üzerinden bir takım gelir adaletsizliği, eşitsizlikler üzerinden oluşan bu göçleri sıkı bir biçimde incelemeli ve bunun üzerine hep birlikte çalışmalıyız" dedi.

Sığınmacıların Yurtlarına Dönebilmesi İçin İş Birliği Yapmalıyız

"Göçü, ciddiye almalıyız. Dünyadaki gelir adaletsizliğini ve bir kısım kaynaklar üzerinden, belli gelir seviyesinin üzerindeki ülkelerin, yaratılan kaosları ve oradaki birtakım çıkarlarını önceleyerek, oralarda yaşayan -ki bunun en önemli merkezlerinden birisi Ortadoğu’dur- oralarda yaşayan insanların huzurunu, sağlığını, güvenliğini düşünmeksizin hareket etmelerini, ben dünyanın 21'nci yüzyılı açısından büyük talihsizlik olarak görüyorum" diyen İmamoğlu, "Bu bağlamda, şu anda başta Suriye olmak üzere, milyonlarca insanın kendi yurtlarından, vatanlarından uzak kalmalarının çok önemli bir trajik bir durum olduğunu ve 21'nci yüzyıla hiç yakışmadığını ifade etmek isterim. Hep beraber belki şu anda biz misafir ediyoruz ve tüm insani ihtiyaçlarını karşılamakta yükümlü olduğumuzun da farkındayız. Ancak günün sonunda; insanların bu tarzda ülkelerinden uzaklaştırmalarına, seyirci kalmadan, müsaade etmeden, tekrar bu insanların kendi yurtlarına dönebilmesi noktasında, en üst seviyede uluslararası iş birliğiyle hareket edilmesini, 21'nci yüzyılda dünya ülkelerinin sorumluluğu olarak görmekteyim” şeklinde konuştu. 

ekrem ibb İmamoğlu İstanbul Dramatik Göçün Tam Göbeğinde Sığınmacıların Yurtlarına Dönebilmesi İçin İş Birliği Yapmalıyız