İmamoğlu: İstanbul'da Her 3 Binadan 1'i Depreme Dayanıksız

TAKİP ET

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul için beklenen depreme ilişkin açıklama yaptı. İmamoğlu, şehirde bulunan yapıların büyük bir kısmının depreme dayanıksız olduğunu belirtti.

KİPTAŞ Loca Mahal projesinde tamamlanan 690 konut ve 64 dükkanın anahtar teslim törenine katılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 17 Ağustos 1999 depreminin 22. yıldönümü nedeniyle yaptığı konuşmasında beklenen İstanbul depremine de değindi. 

Depremlerin İstanbul'un gerçeği olduğunu ancak şehrin bu depremlere hazır olmadığını belirten İmamoğlu, “Canımızı sıkan, içimizi yakan, kayıplarıyla bizi derinden etkileyen bir depremdi. Dönemin kaosu, çaresizliği dün gibi aklımda ve hiç çıkmıyor. Depremin bu anlamda İstanbul’un en önemli gerçeği olduğunu hepimiz söylüyoruz. Aklımıza geldiğinde eminim ki hepimizin tüyleri diken diken oluyor. Allah bize yardım etti, 22 yıl şans verdi bize. Ve dua ediyoruz ki bu şans uzun yıllar daha devam etsin. Ama bilim öyle söylemiyor. Bilim her an kapımızda olduğunu da bize hatırlatıyor.  İstanbul’un tehlike ve risk haritaları bizi mutlu edecek seviyede değil hatta mutsuz ve tedirgin etmeli” dedi.

Depremle Mücadele İçin Siyaset Üstü Mekanizmaya İhtiyaç Var

Depreme hazırlık çalışmaları için vatandaşın, sivil toplumun, finans sektörünün de içinde olduğu siyaset üstü bir mekanizmaya ihtiyaç olduğunu ve depremle ancak bu şekilde mücadele edilebileceğini belirten İmamoğlu, şu anki çalışmalarla depreme en az 100 seneye hazırlanılabileceğini ifade etti.

Deprem bilimcilerin 10-15 yıl içinde deprem yaşanma ihtimalini yüzde 65 olarak gördüğünü ekleyen İmamoğlu, ''Bu kadar kapıda. İBB, 37 ilçede 40 bin bağımsız bölümün üstünde bir yenileme başvurusu yönetiyor şu anda. 100 binlerce konuta bir anda girme şansımız yok. Ama bunu yürütebilecek İstanbul’un kabiliyetli sektörü var. Mevzuat, İBB Meclisi, farkı kurumlar, mekanizmalar bize yardımcı olmalı. Vatandaşımızın gerçekten bir bilince ihtiyacı var. Ve her geçen zamanı kayıp olarak görmeli. Maliyet açısından kayıp, finans açısından kayıp. 4-5 sene önce bir binayı yapıp bitirmekle bugün arasında çok büyük fark var. Enflasyon ve gelir artışı paralel gitmiyor. Parasal maliyeti konuşuyoruz. Allah korusun bir depremden sonra geri gelmeyecek can kayıplarını konuşmak istemeyiz'' diyerek acilen iş birliği içinde önlem alınması çağrısında bulundu. 

83 Bin Bina Ağır Hasar Alacak

İmamoğlu, 2018'de bilimsel tahmin yoluyla yapılan analizlerde 50 binanın ağır hasar alacağının tespit edildiğini ancak son 1.5 yılda binaları tek tek inceleyerek yaptıkları analiz çalışmalarında bu rakamın arttığını belirterek,  “22 ilçede çalışma tamamlandı. Sadece 22 ilçede yapılan incelemeye göre İstanbul’da her 3 binadan 1'i depreme dayanıksız. Çok ağır ve ağır hasar alacağı öngörülen bina sayısı 83 bine çıktı. Ne yazık ki kötü fotoğrafla karşı karşıyayız. Orta hasarlı bina sayısı da 130 bin bina civarında. Çok ağır bir fatura… Bu sayılar, 100 binlerce konut anlamına geliyor. Acil bir biçimde deprem meselesinin İstanbul’un ve Türkiye’nin birinci meselesi haline gelmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı. 

 

ekrem imamoğlu istanbul deprem bina ağır hasar