'İmamoğlu Ne Erdoğan Ne Kılıçdaroğlu İçin Kolay Lokma'

TAKİP ET

"Doğru, 2019 seçiminden bu yana İmamoğlu lokması AK Parti'nin boğazında kalmıştı ama CHP için de kolay lokma olmadığı görülmüştü."

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun partisinin grup toplantısında sarf ettiği "İmamoğlu büyük lokmadır, boğazınızda kalır, boğarız, boğarız!" sözlerine işaret ederek, "Doğru, 2019 seçiminden bu yana İmamoğlu lokması AK Parti’nin boğazında kalmıştı ama CHP için de kolay lokma olmadığı görülmüştü. Dün Meclis’teki manzara bunun daha rahat görülmesini sağladı. CHP yönetimi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AK Parti’nin 2019’da seçimle kaybettiği İstanbul yönetimine yargı kararları sayesinde el koymadan 2023 seçimini kazanamayacağına inandığı kanısında. Bu nedenle İmamoğlu ve İBB’ye hükümet kanadından yeni saldırı hamleleri bekliyorlar" diye yazdı.

Kılıçdaroğlu'nun Ekrem İmamoğlu'na sahip çıkmaması durumunda, Erdoğan'ın, Süleyman Soylu ve Bekir Bozdağ üzerinden gelebilecek yeni hamlelere karşı kolay hedef olabileceğini kaydeden Yetkin, "CHP yönetiminin nihayet 5 milyona yakın İstanbul seçmeninin oyunu alıp partilerinin 25 yıllık “makûs talihini” yenen İmamoğlu’nun kolay lokma olmadığını anladığı görülüyor. Sıra, İmamoğlu’nun da bu zaferin sadece kendi karizması ve yanındaki danışmanlar grubuna bağlı olmadığını, CHP örgütü olmadan seçilmesinin imkânsız olduğunu anlamasında" ifadelerini kullandı.

Belediye başkanlarının aday olması durumunda olacakları değerlendiren Yetkin şu ifadeleri kullandı:

Geriye hiç de azımsanmayacak bir sorun kalıyor. Bu hem İmamoğlu hem de örneğin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş için geçerli. Her iki siyasetçi de eğer Altılı Masa tarafından aday gösterilirlerse belediye başkanlığını bırakmak zorunda. Bu durumda hem İstanbul hem Ankara’da belediye meclislerinde çoğunluğa sahip AK Parti-MHP ittifakı tam seçim öncesinde ya İstanbul ya Ankara belediye imkanlarını ele geçirecek. Bu durumda Yavaş daha avantajlı çünkü İstanbul’un stratejik önemi AK Parti açısından daha fazla. İmamoğlu’nun işi hiç kolay değil.
Öte yandan Kılıçdaroğlu’nun daha ortada Altılı Masa yokken, belediye başkanlarının bir dönem daha görev yapması gerektiğini söylediği hatırlanmalı.

Kılıçdaroğlu’nun adaylığı üzerinde Altılı Masada, daha çok İYİ Parti bünyesinde dile getirilen itirazlar var ama İstanbul ya da Ankara belediye imkânları muhalefetin elinde kaldıkça seçime yapacağı katkı da ortada. İYİ Parti ile belli illerde seçime ortak girilmesiyle seçimin kazanılacağı yönünde kuvvetli bir kanı var CHP genel Merkezinde. Kolay bir denklem değil.

imamoğlu erdoğan kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı adaylığı murat yetkin