IMF Raporu: Türkiye'deki Büyüme Giderek Daha da Fazla Dış Kaynaklı Kredilere Bağımlı Hale Geldi

TAKİP ET

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Türkiye'yi incelediği raporu yayımlandı.

27 Mayıs'ta tamamlanan inceleme sonucunda yayımlanan IMF Türkiye Raporu'nda, Çin Virüsü salgınından önceki dönemde Türkiye ekonomisindeki büyümenin giderek daha da fazla dış kaynaklı kredilere bağımlı hale geldiği kaydedildi. Dış kaynaklı kredilerle ve talep teşvikleriyle büyüme gösteren Türkiye ekonomisinde görülen büyük çaplı cari açığın da çoğunlukla yeni borçlarla kapatıldığının belirtildiği Rapor'da, bu durumun da dışardan borçlanma ihtiyacını körüklediği belirtildi.

Türkiye Salgına Benzer Ülkelerden Daha Zayıf Girdi

Rapor'da ayrıca hükümetin kamuya ait bankalar eliyle gerçekleştirdiği süratli kredi genişlemesi ve yüksek seyreden enflasyonun para politikalarına karşı bir güvensizliğe neden olduğu ve bu güvensizliğin de mevduat sahiplerinin varlıklarını dolara çevirmesini tetiklediği kaydedildi.

Rapor'a göre Türkiye ekonomisi, kötü yönetimden kaynaklanan tüm bu hatalardan dolayı Çin Virüsü salgınına sosyo-ekonomik olarak benzeri olan ülkelerin çoğundan daha zayıf bir halde girdi.

Rapor'da milyonlarca mülteciye ev sahipliği yapan ve Avrupa'ya gidişlerine engel olan Türkiye'ye övgüler de eksik edilmezken, Türkiye'nin 2021'de yüzde 5,75 büyüme göstereceği öngörüldü. 

Türkiye Ekonomisindeki Hassasiyet Sürecek

Enflasyonun yüksek seyrinin ve piyasa rezervlerinin daha da daralmasının sürmesinin beklendiğinin belirtildiği raporda, yüksek dış kaynaklı para ihtiyacı ve yerel mevduatların dolarizasyonunun sürmesi nedeniyle Türk ekonomisindeki aşırı hassasiyetin süreceği öngörüldü.

IMF, kuruluş anlaşmasının dördüncü maddesi gereği üye ülkeleri denetleyerek hazırladığı raporları düzenli olarak yayımlıyor.

IMF Raporu Türkiye'deki Büyüme Giderek Daha Fazla Dış Kaynaklı Kredilere Bağımlı Hale Geliyor