Independent: Güçlü Bir Kadın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Meydan Okuyor

TAKİP ET

Independent'ta yer alan Borzou Daragahi imzalı köşe yazısında İYİ Parti ve onun Genel Başkanı Meral Akşener'in yürüttüğü siyasi hareket irdelendi.

Çeviri: TamgaTürk İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in geçtiğimiz günlerde İstanbul'da vatandaşlarla bir araya geldiğinde yaptığı değerlendirmede, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dış politikada "kişisel sevgiyi" esas alan anlayışını eleştirdiği sözlerini hatırlatan Borzou Daragahi, İYİ Parti lideri Akşener2i "Türkiye'nin yakın siyasi tarihinin belki de en başarılı kadını" olarak niteledi.

"2023 Seçimleri Öncesinde Hızla Ülkenin En Önemli Oyuncularından Biri Haline Geliyor"

"Kurduğu İYİ Parti, ülkenin geleceğini belirleyecek 2023 seçimleri öncesinde hızla ülkenin en önemli oyuncularından biri haline geliyor" değerlendirmesinde bulunan Daragahi, "İYİ Parti, beş yıldan kısa bir süre önce kurulduğu günden bu yana desteğini üçe katlayarak ülkenin en büyük üçüncü siyasi grubu haline geldi. Europe Elects'e göre parti, seçmenlerin yaklaşık yüzde 16'sından destek alıyor. Hatta bazı anketlerde Cumhurbaşkanlığı Erdoğan liderliğindeki AKP'den sonra ülkenin en popüler ikinci partisi olan merkez sol Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile eşitliğe bile yaklaşıyor" ifadelerini kullandı.

"Tam Erdoğan Kültürel Muhafazakarlık İlmeğini Türklerin Boğazına Geçirmeye Çalışırken Bu Harekete Bir Kadın Önderlik Ediyor"

Washington Yakın Doğu Politikası Enstitüsü Türkiye uzmanı Soner Çağaptay'ın "İYİ Parti tabanını sürekli olarak genişleten tek siyasi blok. En ilginç olanı, tam Erdoğan kültürel muhafazakarlık ilmeğini Türklerin boğazına geçirmeye çalışırken bu harekete bir kadın önderlik ediyor" şeklindeki değerlendirmesine yer veren Daragahi, İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz'ın açıkladığı ekonomi planı dikkat çektiği sırada Erdoğan'ın ekonomi kurmaylarının yeni bir faiz indirimiyle piyasayı allak bullak ettiğini hatırlattı.

"Açıkça Ultra Milliyetçi Bir Gündem İzledi"

Türk lirasında yaşanan çöküşün Erdoğan iktidarını zayıflattığını ve muhalefet için açılımlar yarattığını belirten Daragahi, İYİ Parti'nin Türkiye'de milliyetçiliğin yükseldiği bir dönemde "açıkça ultra milliyetçi bir gündem izlediğini" belirterek "Bu ona en milliyetçi parti olarak siyasi bir alan oluşturma şansı tanıdı" dedi.

"Bu Hareketi Belarus'a Benzeyen Bir Ortamda İnşa Ediyor"

İYİ Parti lideri Akşener'in aylardır mütemadiyen ülke çapında geziler düzenlediğini belirten Daragahi, Çağaptay'ın "Erdoğan'ın tabanı genişlemiyor, daralıyor ve Akşener'in başarılı olmasının nedenlerinden biri de bu. Ve bu hareketi Belarus'a benzeyen bir ortamda inşa ediyor" değerlendirmesine yer verdi.

Borzou Daragahi'nin yazısının tamamını okumak için tıklayınız. Çeviri: TamgaTürk

independent borzou daragahi güçlü bir kadın cumhurbaşkanı erdoğan meydan okuyır okuyor iyi parti