İngiliz Başbakanı Boris Johnson İstifa Etti

TAKİP ET

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Muhafazakar Parti Genel Başkanlığı'ndan istifa ettiğini duyurdu.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, hükümette arka arkaya gelen ve sayıları 50'ye ulaşan bakan/bakan yardımcısı istifalarının ve Muhafazakar Parti milletvekillerinin kendisine yönelik baskılarının ardından partideki Genel Başkanlık görevinden istifa ettiğini duyurdu.

Bugün Londra'da Downig Caddesi'nde bulunan Başbakanlık Ofisi'nin önünde basın açıklaması yapan Boris Johnson, Genel Başkanlığı bıraktığını, yerine gelecek isim belli olana kadar Başbakanlık görevini sürdüreceğini açıkladı.

İngiliz Hükümetinde Arka Arkaya İstifalar: Başbakan Johnson'a İstifa Çağrısı

Şimdi Ne Olacak?

Yaklaşık 3 yıldır sürdürdüğü Başbakanlık görevi boyunca önce Çin Virüsü salgınıyla karşı karşıya kalan Boris Johnson, kabinesindeki bazı isimlerin karıştığı skandallarla da eleştirilerin hedefi olmuştu.

Boris Johnson'ın istifası erken seçimi gerektirmiyor. Bunun yerine, Muhafazakar Parti, yeni bir Genel Başkan belirleyecek ve söz konusu isim İngiltere Başbakanlığı görevini devralacak.

Theresa May'ın Muhafazakar Parti Genel Başkanlığı'ndan istifa etmesinin ardından Boris Johnson da Muhafazakar Parti Genel Başkanlığı koltuğuna oturarak Başbakan olmuş, Aralık 2019'da girdiği seçimlerde elde ettiği üstün sonuçla görevini sürdürmüştü. 

Boris Johnson'ın Muhafazakar Parti yeni bir lider seçene kadar, muhtemelen Eylül ayına kadar, Başbakanlık görevini sürdürmesi bekleniyor.

Yeni Başbakan Kim Olacak?

Muhafazakar Parti Genel Başkanlığı için Boris Johnson'ın yarıştığı ve mağlup ettiği son isim olan eski Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, Genel Başkanlık koltuğu için anılan ilk isimler arasında.

Ayrıca Salı günü açıkladığı istifasıyla Boris Johnson'ın koltuğu sarsan isimler arasında olan eski Maliye Bakanı Rishi Sunak da Genel Başkanlığa yakıştırılıyor. 

Ayrıca geçtiğimiz yıl Dışişleri Bakanı olan Liz Truss da parti liderliği için potansiyel bir aday olarak görülüyor. Bunun yanı sıra Nadhim Zahawi, Sajid Javid, Suella Braverman gibi isimler de Muhafazakar Parti'de öne çıkan isimler arasında.

ingiliz başbakanı ingiltere başbakan boris johnson istifa etti muhafazakar parti