İngiliz Dışişleri: Çin Hong Kong Deklarasyonunu Açıkça İhlal Ediyor

TAKİP ET

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Çin'in 1984 yılında imzalanan Hong Kong Bildirgesi'ni ihlal ettiğini söyleyerek Çin'e Hong Kong'daki temel hak ve özgürlüklere saygı duyması çağrısında bulundu.

Çin’in, Hong Kong’un yönetiminin halk tarafından seçilmesini öngören bildirgeyi ihlal ederek yönetimi Çin yanlısı bir komiteye verdiğini ve bunun ülkenin bildirgeyi son dokuz aydaki üçüncü kez ihlali olduğunu belirten İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, durumun Çin’e muhalif olanları sindirmek adına bir model olduğunu ifade etti.

Raab, “Çin’in, Hong Kong’un seçim sistemine müdahale ederek katılımı kısıtlamak adına köklü değişiklikler getirme kararı Hong Kong Deklarasyonu’nun açık bir ihlaline örnek teşkil ediyor” dedi ve Çin’in sözleri ile faaliyetleri arasındaki uçurumun giderek büyüdüğünü ekledi.

Raab, İngiltere’nin Hong Kong’un yanında olmaya devam edeceğini ve Çin’in bağlayıcı olan Hong Kong Bildirgesi'ne ait yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

Hong Kong 156 yıllık İngiliz hakimiyeti sonrasında 1 Temmuz 1997'de mevcut özerklik statüsünün korunması şartıyla Çin'e devredilmişti. İngiliz Dışişlerinin cumartesi günü yaptığı açıklamada "İngiltere artık Pekin'i Çin-İngiliz Ortak Bildirgesi'ne uymayan bir konumda görüyor" ifadeleri yer aldı.

ingiltere çin hong kong demokrasi ihlal insan hakları