İngiliz Mahkemesi WikiLeaks Kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye İadesine Yönelik Talebi Reddetti

TAKİP ET

WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iade davasında karar çıktı. İngiliz yargısı Assange'ın ABD'ye iadesini reddetti.

İngiltere'nin başkenti Londra'da, 7 yıldır yaşadığı Ekvador Büyükelçiliğinde geçen sene nisan ayında gözaltına alınıp tutuklanan Assange'ın iadesine ilişkin davada karar duruşması yerel saatle 10.00'da (TSİ 13.00) yapıldı.

"ABD güçlerinin, Irak ve Afganistan'da çok sayıda sivili öldürdüğünü ve mahkumlara işkence ettiğini" gösteren belgeleri yayınlaması üzerine, Assange hakkında dava açılmıştı.

Yeni ABD yönetiminin farklı bir yönde karar almaması halinde Washington'ın da aleyhine çıkabilecek karara itiraz etmesi bekleniyor.

Washington'ın "ABD tarihindeki en büyük gizli bilgi sızdırmalarından birinde rol almak" ve "casusluk"la suçladığı WikiLeaks kurucusunun iade edilmesi durumunda 175 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtiliyor.

Ancak destekçileri ve basın örgütleri, Assange'ın esasen, Irak ve Afganistan'da sivillerin katlinin gizlenmesi ve mahkumlara işkence edilmesi gibi gizli bilgilerin yer aldığı dosyaları yayımlayarak dünyayı haberdar ettiği için ABD tarafından cezalandırılmak istendiğini belirtiyor.

WikiLeaks Julian Assange Assange mahkeme abd iade