İngiliz Milletvekilini Öldüren Şahıs Somalili Çıktı

TAKİP ET

İngiliz Milletvekili David Amess'i öldüren şahsın Somalili olduğu ortaya çıktı.

Muhafazakar Parti Milletvekili David Amess, Cuma günü gerçekleştirilen terör saldırısında öldürülmüş, olayla ilgili 25 yaşında bir şüpheli gözaltına alınmıştı.

Katil Somalili Bir Radikal İslamcı Çıktı

BBC'nin haberine göre gözaltına alınan şahsın Ali Harbi Ali adlı bir radikal İslamcı olduğu ortaya çıktı. Geçtiğimiz yıllarda İngiltere'nin "Prevent" adlı terörle mücadele programına yönlendirildiği öğrenilen Ali'nin Mi5 tarafından tehdit olarak dikkat çekmediği bildirildi.

İsimleri açıklanmayan İngiliz hükümeti yetkilileri söz konusu saldırgan Ali Harbi Ali'nin Somali kökenli bir İngiltere vatandaşı olduğunu söyledi.

Bunun yanında polisin pazar günü yaptığı açıklamada David Amess cinayetinin "radikal İslamcılıkla bağlantılı" amaçlarla işlendiğinin tespit edildiği belirtilmişti.

Saldırgan Ali Harbi Ali'nin babası Harbi Ali Kullane'nin daha önce Somali Başbakanı'nın danışmanlığını yaptığı ve kendisinin cinayetin ardından emniyete gittiği öğrenildi.

Katilin Dahil Edildiği 'Prevent' Programı Nedir?

Cinayetin baş şüphelisi Ali Harbi Ali'nin de dahil edildiği "Prevent", bireylerin radikalleşme eğilimleri göstermesi halinde kamu görevlilerinin bu kişileri ihbar etmesini sağlıyor.

Bir suç ihbarı biçiminde olmayan bu "bildirim" ile birlikte sosyal hizmetler görevlileri ve muhtelif uzmanlar bu kişilerin hayatlarını nasıl radikalleşmekten uzaklaştırabileceklerine ilişkin çalışmalar yapıyor.

Söz konusu program gönüllülük esasıyla gerçekleştiriliyor ve muhatabın reddi halinde herhangi bir cezai yaptırıma tabi tutulması gibi bir ihtimal bulunmuyor.

İngiliz Milletvekilini Öldüren Şahıs Somalili Çıktı david amess ali harbi ali radikal islamcı