İngiliz Parlamentosu, Çin'de Zorla Çalıştırılan Uygur Türklerinin Ürettiği Güneş Paneli Malzemesinin İthalatının Yasaklanması için Hükümete Çağrıda Bulundu

TAKİP ET

İngiliz Parlamentosu, Xinjuang bölgesinde Uygur Türklerinin zorla çalıştırılması nedeniyle Çinli Hoshine Silicon şirketinden güneş paneli materyali alımının yasaklanması için hükümete çağrıda bulundu.

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki polisilikon üretiminde, Uygur Türkleri zorla çalıştırılıyor. Polisilikon, güneş paneli üretiminde kullanılıyor. İngiliz ordusu dört tesisteki güneş paneli üretimine 200 milyon pound kaynak ayırıyor.

Temmuz ayında İngiltere'deki Sheffield Hallam Üniversitesi, bu üç şirketin Sincan'daki üretimle elde edilen hammaddeyi kullandığını ortaya koyan bir rapor yayımlamıştı.

İngiliz Parlamentosu, Sincan bölgesinde Uygur Türklerinin zorla çalıştırılması nedeniyle Soykırımcı Çin menşeili Hoshine Silicon şirketinden güneş paneli materyali alımının yasaklanması için hükümete çağrıda bulundu.

ABD Ticaret Bakanlığı, Hoshine, diğer üç Soykırımcı Çin menşeili şirket ve paramiliter Sincan Üretim ve İnşaat Birlikleri’ne (XPCC), Uygur Türklerinin ve Sincan’daki diğer Müslüman azınlık gruplarının zorla çalıştırılmasına karıştıklarını söyleyerek ihracatı kısıtlamıştı.

İngiliz Parlamentosu Üyesi Afzal Khan, “Amerika ve Birleşmiş Milletler, Sincan bölgesinde zorla çalıştırılan Uygurlar tarafından üretilen güneş paneli malzemelerinin yasaklanması için yasa tasarısında, ve bu da İngiltere'yi bol miktarda insan haklarını suistimal ederek üretilmiş güneş paneliyle baş başa bırakacak. Peki, saygıdeğer dostlarım, zorla çalıştırmaya karşı savaşmanın kolektif bir sorumluluk olması gerektiği konusunda hemfikir miyiz? Bu aynı zamanda İngiliz hükümetinin temiz enerjiye geçiş için çalışması gerektiği, ancak Uygurların zorla çalıştırılmasına ortak olmaması gerektiği anlamına da gelmez mi?” ifadelerinde bulunarak, hükümete ihracatı yasaklaması için çağrıda bulundu.

 

ingiliz parlamentosu avrupa birliği ingiltere uygur türkleri çin