İngiltere'de 3 Bulgar, 'Rus Casusluğu' Şüphesi ile Tutuklandı

TAKİP ET

İngiltere'de geniş kapsamlı bir ulusal güvenlik soruşturmasında, ülkede ikamet eden üç Bulgar işgalci Rusya için casusluk yaptıkları şüphesiyle gözaltına alındı.

İngiltere'de yapılan geniş kapsamlı ulusal güvenlik soruşturmasında, ülkede ikamet eden üç Bulgar, işgalci Rusya için casusluk yaptıkları gerekçesi ile gözaltına alındı.

BBC'nin haberine göre Bulgar vatandaşı olan ve Şubat ayından beri gözaltında bulunan 3 kişiye casusluk suçlaması yöneltildiğini bildiriyor. 3 kişi, Devlet Sırları Yasası kapsamında terörle mücadele birimlerince gözaltına alınmıştı.

Şüphelilerin Rus güvenlik servisi için çalıştığı iddia ediliyor. Üç şüpheliye, "kötü niyetle" sahte kimlik taşıma suçlaması yöneltildi.

Almanya'da Bir Subay 'Rus Casusluğu Yapmak' Gerekçesiyle Tutuklandı

Bu amaçla kullanılan belgeler arasında İngiltere, Bulgaristan, Fransa, İtalya, İspanya, Hırvatistan, Slovenya, Yunanistan ve Çek Cumhuriyeti için pasaportlar, kimlik kartları ve diğer belgeler bulunuyor.

Londra Polis Teşkilatı'na bağlı terörle mücadele ve casusluktan sorumlu dedektiflerinin yürüttüğü soruşturmada devlet sırlarının ve resmi bilgilerin korunmasına yönelik yasa kapsamında gözaltına alınan şüpheliler şunlar:

- Orlin Roussev (45) - Norfolk

- Biser Dzhambazov (41) – Londra

-  Katrin Ivanova (31) – Londra

Üç şüphelinin yıllardır İngiltere'de yaşadığı ve çeşitli işlerde çalıştıkları belirtiliyor.

Roussev'in geçmişte Rusya'da iş anlaşmaları bulunduğu, İngiltere'ye 2009 yılında taşındığı ve üç yıl finansal hizmetlerde teknik bir görevde çalıştığı belirtiliyor.

LinkedIn profilinde, daha sonra iletişim veya elektronik sinyallerin dinlenmesini içeren sinyal istihbaratıyla ilgili bir işletmeye sahip olduğu bilgisi yer alıyor.

Roussev profilinde, bir zamanlar Bulgaristan Enerji Bakanlığı'nda danışman olarak görev yaptığını da belirtiyor.

Dzhambazov ve Ivanova ise Londra'nın kuzey batısındaki Harrow bölgesinde yaşıyor ve eski komşuları onları çift olarak tanımlıyor.

Dzhambazov hastanelerde şoför olarak çalışırken, Ivanova da LinkedIn profilinde özel bir sağlık şirketinde laboratuvar asistanı olarak çalıştığını belirtiyor.

Yaklaşık on yıl önce İngiltere'ye taşınan çift, buradaki Bulgaristan kökenlilere "İngiliz toplumunun kültür ve normlarını" tanıtmak da dahil olmak üzere çeşitli hizmetler sunan bir dernek işletiyordu.

İnternette yer alan Bulgaristan devlet belgelerine göre, çift aynı zamanda Londra'da, yurtdışında yaşayan vatandaşların Bulgaristan seçimlerinde oy kullanmalarını sağlayan seçim komisyonları için de çalışmış.

Komşuları, Harrow'daki evlerinde dedektiflerin bir haftadan fazla bir süre boyunca birçok polisle arama yaptıklarını söyledi.

Henüz suçlamaları kabul etmeyen üç sanığın Ocak ayında Londra'da mahkemeye çıkmaları bekleniyor.

ingiltere bulgar işgalci Rusya rus ajanlığı rus casusluğu