İngiltere'de Başbakanlık İçin Yarışan Rishi Sunak'tan Çin'e Karşı Vaatler

TAKİP ET

İngiltere'de Başbakanlık için yarışan Liz Truss ile yarışan Rishi Sunak, Çin'e karşı alacağı tedbirleri sıraladı.

Başbakan Boris Johnson'ın istifasının ardından Muhafazakar Parti Genel Başkanlığı ve Başbakanlık için yarışa giren isimler arasında son tura kalan 2 isim Rishi Sunak ve Liz Truss oldu. Truss ve Sunak, Muhafazakar Parti'nin binlerce üyesi tarafından yapılacak seçimde parti lideri ve Başbakan olmak için yarışacak.

Truss ve Sunak seçim öncesi vaatlerini sıralıyor. Truss'ın göçmenleri Türkiye'ye gönderme planını duyurmasının ardından Sunak da Çin'e karşı alacağı tedbirleri açıkladı.

İngiltere'de Başbakanlık Yarışında 2 Aday Kaldı: Rishi Sunak ve Liz Truss


"Çin ve Çin Komünist Partisi, bu yüzyılda İngiltere ve dünyanın güvenliği ve refahı için en büyük tehdittir" diyen Rishi Sunak şu ifadeleri kullandı:



"Birleşik Krallık'taki Çin'e ait 30 Konfüçyüs Enstitüsü'nün tamamını kapatacağım - dünyadaki en yüksek sayı. İngiltere hükümetinin okullarda Mandarin dili öğretimi için yaptığı harcamaların neredeyse tamamı, üniversite temelli Konfüçyüs Enstitüleri aracılığıyla yönlendirilmekte ve böylece Çin'in yumuşak gücünü teşvik etmektedir.



Çin siber tehditleriyle mücadele etmek ve teknoloji güvenliğindeki en iyi uygulamaları paylaşmak için özgür uluslardan oluşan yeni bir uluslararası ittifak kuracağım.



Çin endüstriyel espiyonaj faaliyetlerine karşı İngiliz işletmelere ve üniversitelere daha fazla destek sağlamak için MI5'in erişimini genişleteceğim. Şirketlerin fikri mülkiyetlerini korumalarına yardımcı olacak bir araç seti oluşturmak için devlet kurumları ve güvenlik organlarıyla birlikte çalışacağız.



Önemli İngiliz varlıklarını koruyacağım. Bu, stratejik olarak hassas teknoloji firmaları da dahil olmak üzere Çin'in önemli İngiliz varlıklarını satın almasını engellemeye ihtiyaç duyup duymadığının incelenmesi anlamına geliyor."

ingiltere başbakanlık başbakan rishi sunak liz truss boris johnson çin vaatler