İngiltere'de Türk, Kürt ve Mısırlı Göçmenlerin Geri Gönderilmesi Tartışılıyor

TAKİP ET

İngiltere'deki Türk, Mısırlı ve Kürt göçmenler kendi ülkelerine sınır dışı edilebilir.

İngiliz The Telegraph'ın haberine göre, İngiliz hükümetinin "güvenli" ülkeler listesini genişletmeyi düşünmesi nedeniyle Irak'tan yasadışı yollardan İngiltere'ye gelen Türk, Mısırlı ve Kürt göçmenler derhal kendi ülkelerine sınır dışı edilebilir.

Ağustos sonu itibarıyla Manş Denizi'ni geçerek İngiltere'ye geçen yaklaşık 4 bin göçmenin önemli bir bölümü Türk, Kürt ve Mısırlılardan oluşuyor. Hükümet, bu ülkeleri AB, İsviçre ve Arnavutluk'un da yer aldığı mevcut güvenli listeye eklemenin, sığınma taleplerini reddetme sürecini kolaylaştıracağına ve ülkeye geri dönüşü hızlandıracağına inanıyor.

Karar, Yüksek Mahkeme'nin, hükümetin 2022'de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından engellendikten sonra ertelenen Ruanda sınırdışı planının yasallığına ilişkin gelecek hafta vereceği kararın öncesinde geldi.

Yasal görülmesi halinde Ruanda'ya sınır dışı işlemleri Ocak ayında başlayabilir, ancak yasa dışı bulunması halinde İngiltere'nin AİHM'den ayrılması yönünde çağrılar yapılabilir.

Ağustos ayının sonuna kadar geçen sekiz ayda Türkiye'den 2 bin 121 göçmen, Mısır'dan 679 ve Irak'tan bin 774 göçmen geldi. Telegraph gazetesinin haberine göre, Türkiye ve Mısır'ın güvenli listeye dahil edilmesinin aktif olarak değerlendirildiği bildiriliyor.

Ancak Irak'ın güvenli bir ülke olarak belirlenmesi, devam eden mezhepsel şiddet nedeniyle karmaşıklaşıyor ve özellikle Iraklı sığınmacıların önemli bir kısmını etkiliyor. Telegraph'ın haberine göre, Göç Bakanı Robert Jenrick bu konuyu geçen hafta bölgesel Kürt hükümetinin dışişleri bakanıyla yaptığı toplantıda tartıştı.

Güvenli listenin genişletilmesi, göçmenlerin doğrudan kendi ülkelerine sınır dışı edilmelerini kolaylaştıracak. 

ingiltere göçmenler türk dünyası kürt mısırlı göçmenler türk göçmenler