İngiltere, Esma Esad Hakkında Soruşturma Başlattı

TAKİP ET

İngiltere'de polis, Esma Esad hakkında terör eylemlerini kışkırttığı ve teşvik ettiği gerekçesiyle ön soruşturma başlattı.

İngiltere'de polis, terör eylemlerini kışkırttığı ve teşvik ettiği iddiasıyla Suriye rejiminin lideri Beşar Esad'ın eşi Esma Esad hakkında ön soruşturma başlattı.  

Londra'da bulunan Uluslararası Adalet Odaları'ndan yapılan açıklamada, Suriye'de 10 yıldır devam eden iç savaşta rejimin yüz binlerce sivili öldürdüğü, keyfi olarak gözaltına aldığı ve işkence ettiği belirtildi.

Sivillere karşı işlenen savaş suçlarını etkili isimlerin teşvik ettiğinin ifade edildiği açıklamada, bu kişiler arasında Beşar Esad'ın eşi Esma Esadın da adı sayıldı. Esma Esad'ın rejim ordusuna kamuoyu desteği vermek suretiyle terör eylemlerini teşvik ettiği ve/veya kışkırttığı söylenen açıklamada, Uluslararası Adalet Odaları'nın bir süredir bu konuyu araştırdığı ve polisin savaş suçları birimine iki gizli dosya sunduğu bildirildi.

Açıklamada, dosyaların ilgili makamlarca incelendiğinden soruşturmanın gizliliği açısından detay verilemeyeceği duyuruldu.

Esma Esad'in İngiliz vatandaşı olduğunun vurgulandığı açıklamada "Kanıtlar, iddiayı destekliyorsa ve sadece vatandaşlıktan çıkarılması değil aynı zamanda yargılanması da önemli" ifadeleri kullanıldı.

Polis tarafından Times gazetesine yapılan açıklamada ise Londra Polis Teşkilatı'nın savaş suçları birimine Suriye'de devam etmekte olan çatışmalarla ilgili 31 Temmuz 2020'de bir dosya sevk edildiği ve değerlendirmelerin sürdüğü belirtildi.

 

esma esad beşar esad ingiltere soruşturma polis uluslararası adalet odaları açıklama bildirildi duyuruldu ingiliz gazete savaş suçları teröre teşvik terör eylemleri