İngiltere'nın Sığınmacıları Ruanda'ya Gönderme Planı Mahkemeden Döndü

TAKİP ET

İngiltere'de Temyiz Mahkemesi, gelen sığınmacıların Ruanda'ya gönderilmesi planının hukuka aykırı olduğuna hükmetti.

İngiliz hükûmeti, geçen yıl Ruanda ile varılan anlaşma doğrultusunda, kendi kıyılarına gelen on binlerce sığınmacıyı 6 bin 400 km uzaklıktaki Doğu Afrika ülkesine göndermeyi planlıyordu.

İngiltere'de Temyiz Mahkemesi, gelen sığınmacıların Ruanda'ya gönderilmesi planının hukuka aykırı olduğuna hükmetti.

Başbakan Rishi Sunak liderliğindeki Muhafazakar Parti, sığınmacıların geldiği tekneleri durdurma sözü vermişti. 

Geçen sene çoğunluğu Fransa üzerinden olmak üzere 45 binden fazla kişi Manş Denizi üzerinden İngiltere'ye ulaşırken bir o kadar kişi de bu yolda hayatını kaybetmişti. 

Planlanan ilk sınır dışı etme uçuşu geçen yıl Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararıyla son dakikada iptal edilmişti. 

AİHM, İngiltere'deki yasal işlemler sonuçlanıncaya kadar herhangi bir sınır dışı işleminin yapılamayacağına dair ihtiyati tedbir koymuştu.

Londra'da bulunan Temyiz Mahkemesi'nin bugünkü kararını açıklayan üç kıdemli temyiz hakimi, oy çokluğuyla Ruanda'nın güvenli bir üçüncü ülke olarak değerlendirilemeyeceğine hükmedildiğini aktardı.

Yargıç Ian Burnett yaptığı açıklamada, "Ruanda'daki sığınma sistemindeki eksiklikler, gönderilen kişilerin zulüm veya diğer insanlık dışı muamelelerle karşılaşmaları ve kendi ülkelerine geri gönderilmeleri konularında gerçek bir risk olduğuna inanmak için önemli gerekçeler var" dedi. 

Hükûmetin karara Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesinde itiraz etmesi bekleniyor.

rishi sunak ruanda ingiltere birleşik krallık aihm manş denizi