İngiltere ve ABD'den Belarus'a Yeniden Seçim Çağrısı

TAKİP ET

İngiltere ve ABD Dışişleri Bakanları Belarus'taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yeniden yapılması çağrısında bulundu.

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Belarus'ta yaklaşık üç ay önce gerçekleştirilen 'tahrif edilmiş' seçimler ve halkın protestolarına karşı hükumetin acımasız baskıları nedeniyle Beyaz Rusya'da yeni seçim çağrısında bulunarak rapor yayınladı.

İngiliz Bakan Raab, 5 Kasım'da Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Daimi Konseyi'ne sunulan raporun bulgularını anlattı. Raab Twitter'dan yaptığı açıklamada "Bugünkü Belarus seçimleriyle ilgili OSCE'de sunulan bağımsız raporun bulguları, Lukaşenko rejimi hakkında lanet bir iddianame. Tavsiyelerinin yerine getirilmesi ve yeni seçimler yapılması esastır. Belarus halkının ihtiyaç anında yanında olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Rapor'da, 9 Ağustos seçimlerinin özgür ve adil olmadığı kadar şeffaf da olmadığı gerekçesiyle Belarus, 'uluslararası standartlara dayalı yeni gerçek cumhurbaşkanlığı seçimleri düzenlemeye' çağırılırken seçim sonrası barışçıl protestolara karşı Belarus güvenlik güçleri tarafından işlenen 'sistematik' insan hakları ihlalleri de kınandı.

Pompeo ise yaptığı açıklamada, Washington'un "Belarus halkının dayanıklılığı ve saygınlığından ilham aldığını" söylerken Belarus yetkililerini 'baskıları durdurmaya ve Belarus halkının bağımsız, özgür ve adil seçimler için taleplerine kulak vermeye' çağırdı.

ingiltere abd belarus hileli seçim lukaşenko aleksander lukaşenko belarus seçimleri protestolar devam ediyor dominic raab mike pompeo washington minsk bağımsız seçim adil seçim dışişleri bakanları