İngiltere'de Gençler Arasında Monarşi Karşıtlığı Artıyor

TAKİP ET

İngiltere'de genç nüfusun yüzde 41'i, monarşinin kaldırılmasından yana. Yaşlı nüfus ise hâlen ciddî bir oranla monarşiyi savunuyor.

İngiltere'de gençler artık monarşinin korunmasından yana değil. YouGov şirketinin yaptığı bir anketin sonuçlarına göre gençlerin yüzde 40'tan fazlası, seçilmiş bir devlet başkanı istiyor.

Birleşik Krallık Kraliçesi II. Elizabeth'in torunu Prens Harry ve eşi Meghan Markle'ın kraliyeti ırkçılık ile suçlamasının ardından "monarşi kaldırılsın" sesleri de yeniden yükselmeye başladı.

Sosyal medyada açılan "AbolishTheMonarchy" (Monarşiyi Kaldırın) etiketiyle bu yönde yapılan çağrılar artarken cuma günü açıklanan bir anket, gençlerin giderek monarşiden daha da uzaklaştığını gözler önüne serdi.

Gençlerin Yüzde 41'i, "Monarşi Kaldırılsın" Dedi

YouGov'un anketinde, 18 ila 24 yaş arasındaki kişilerin yüzde 41'i, kral veya kraliçe isteyenlerin yüzde 31'ine kıyasla artık seçilmiş bir devlet başkanı olması gerektiğini düşünüyor. Oysa iki yıl önce yapılan anketlerdeki sonuçlar, katılımcıların yüzde 46'sının monarşinin korunmasından yana olduğunu gösteriyordu.

Yaşlılar Monarşist

İngiltere'de nüfus geneline bakıldığında ise halkın büyük bir çoğunluğu hâlen monarşinin korunmasından yana.

Anket sonucuna göre yüzde 61'lik bir kesim, 95 yaşındaki Kraliçe II. Elizabeth ve kraliyet ailesini destekliyor. 4 bin 870 yetişkinin katıldığı ankette ayrıca 25-49 yaş aralığındaki kişilerin yüzde 53'ü monarşinin korunmasını istemesine rağmen bu oranın, 2019'daki benzer bir ankete göre beş puan düştüğü görüldü.

Yine ankete göre, 2019'daki sonuçlarla aynı olarak 65 yaş üstü kişilerin yüzde 81'i monarşiyi destekliyor.

İngiltere monarşi monarşi kaldırılsın anket Kraliçe II. Elizabeth Kraliyet ailesi İngiliz Kraliyeti Kral Birleşik Krallık Britanya gençler monarşi kaldırılsın istiyor