İngiltere'de Yeni Bir Çin Virüsü Türü Ortaya Çıktı: Üçlü Mutasyon

TAKİP ET

İngiltere'nin Yorkshire bölgesindeki 49 kişide, Çin virüsünün yeni bir türü olan "üçlü mutasyon" görüldü. "AV.1" olarak adlandırılan ve nereden geldiği henüz bilinmeyen yeni tür, birkaç hafta önce keşfedildi. Bilim insanları, bu yeni türü hâlen araştırıyor.

İngiltere'de bilim insanları, Yorkshire bölgesinde 49 kişiye bulaştığı belirtilen yeni bir Çin virüsü türü olan "üçlü mutasyonu" araştırdıklarını bildirdi. İngiltere Halk Sağlığı (PHE) tarafından yapılan açıklamada, "AV.1" olarak adlandırılan bu yeni türün, yakından izlendiği belirtildi.

Taşıdığı Risk Henüz Araştırılıyor

Sağlık yetkilileri, şu anda AV.1 türünün şiddetli bir hastalığa sebep olma veya Çin virüsü aşılarını daha az etkili hâle getirme gibi kanıtlanmış bir riski olmadığını aktardı. Halk Sağlığı, yeni üçlü mutasyonun şu anda "araştırılan bir tür" olarak nitelendirildiğini ancak araştırmalarda bu türün yüksek bir risk oluşturduğu tespit edilirse "endişe verici tür" olarak tanımlanacağını da ifade etti.

Kaynağı Meçhul

Çin virüsünün diğer türleri arasında bulunan üç önemli mutasyonu da taşıdığı için "üçlü mutasyon" olarak adlandırılan yeni türün Güney Afrika ve Brezilya (E484K), İskoçya (N439K) ve İngiltere'de (P681H) görülen Çin virüsü türlerinin özelliklerini taşıdığı belirtildi. Üçlü mutasyonun nereden geldiği ise henüz tespit edilmedi.

İlk Kez Birkaç Hafta Önce Keşfedildi

Halk Sağlığından Dr. Kev Smith, "üçlü mutasyon kombinasyonunun" ilk kez birkaç hafta önce keşfedilmesinden bu yana araştırıldığını belirterek "Virüsü şimdiye kadar tespit ettiğimiz insanlar üzerinde özellikle daha bulaşıcı olduğu sonucuna ulaşamadık. Kişiler diğer koronavirüs varyantlarına göre daha fazla hastalanmıyorlar. Bu nedenle özellikle endişelenecek bir şey görmüyoruz" ifadelerini kullandı.

Standart Tedbirler

Sheffield'ın Halk Sağlığı Müdürü Greg Fell ise halkın paniğe kapılmamasını tembih ederek "Yönergeleri izleyin, ellerinizi düzenli olarak yıkamaya devam edin ve kapalı alanlarda maske takın" dedi.

Çin virüsü İngiltere yeni tür üçlü mutasyon koronavirüs kovid-19 covid-19 AV.1 türü İngiltere varyantı Güney Afrika varyantı Brezilya varyantı Hindistan varyantı