İngiltere'den Çin'in Propaganda Kanalına Para Cezası

TAKİP ET

İngiltere yayın otoritesi Ofcom (Office of Communications), Çin'in propaganda organı CGTN (China Global Television Network)'e 260.000 € para cezası verdi.

İngiltere yayın otoritesi Ofcom (Office of Communications), geçen ay yayın lisansını iptal ettiği Çin propaganda kanalı CGTN (China Global Television Network)'e 260.000 € para cezası verdi.

Peter Humphrey'in Çin mahkemesinde baskı altında vermek zorunda kaldığı ifadesini yayınladığı için yaptığı şikayet üzerine Ofcom, kanalı ülkenin yayın kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle 110.000 € para cezasına çarptırdı.

Çin hakkındaki çalışmalarıyla bilinen İngiliz gazeteci Peter Humphrey, ilaç devi GlaxoSmithKline'in karıştığı bir yolsuzluk olayıyla bağlantısı olduğu iddiasıyla Çin'de iki yıl süreyle tutuklu olarak yargılanmıştı.

Ofcom, daha önce de Çin kanalına Hong Kong'daki demokrasi yanlısı gösteriler hakkında 2019 yılında yaptığı beş yayın ile ilgili olarak 150.000 € para cezası vermişti.

Eleştirmenler, kanalın Çin Komünist Partisi söylemlerini papağan gibi tekrar ettiğini belirtiyor.

Çin BBC'yi Yasakladı

BBC World'ün geçen ay yayınladığı Pekin yönetiminin ülkedeki Uygur azınlığa yönelik mezalimine yönelik ağır eleştiriler içeren raporunun ardından Çin, BBC'yi "ülkenin yayın kurallarını ciddi biçimde ihlal ettiği" gerekçesiyle yasakladı.

Ulusal Radyo ve Televizyon İdaresi ise yaptığı açıklamada yayınların "dürüst ve adil olması ve Çin'in ulusal çıkarlarına zarar vermemesi gerektiğini" belirtti.

Çin'in BBC'yi yasaklaması Ofcom'un CGTN'nin lisansının iptal edilmesine bir misilleme olarak görülüyor.

Çin Uygur İngiltere yasakladı para cezası cezalandırdı Ofcom CGTN Hong Kong