İnönü Vakfı Arşivindeki Lozan Anlaşması Belgelerini Halka Açtı

TAKİP ET

İnönü Vakfı, Lozan Antlaşması'nın 100. yılı vesilesiyle arşivindeki tüm belgeleri internet ortamından halka açtı.

İnönü Vakfı tarafından yapılan açıklamada, Lozan Antlaşması'nın Türkiye Cumhuriyeti'nin tapusu olarak kabul edildiği ve 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalandığı hatırlatıldı.

Lozan Antlaşması'nın 100. yıl dönümü vesilesiyle İnönü Vakfı'nın arşivinde bulunan tüm Lozan belgeleri, fotoğraflar ve videoların, araştırmacılara destek olmak amacıyla lozanantlasmasi.com adresinde halka sunulduğu belirtildi.

Sitede, İnönü Vakfı arşiv sistemi içinde belgeler, fotoğraflar, kitaplar, karikatürler, videolar, dergiler ve gazete örneklerinin bulunduğu bilgisi paylaşıldı.

Belge arşivinde, çoğunluğu orijinal ve tek nüsha olan mektuplar, telgraflar, faturalar ve raporlar gibi belgeler yer alıyor. Arap harfleriyle yazılmış belgeler Latin harfine, Almanca, Fransızca, İngilizce ve diğer dillerde olan belgelerin önemli bir kısmı da Türkçe'ye çevrilerek sitede paylaşıldı.

Sitede, İsmet Paşa ve Lozan heyeti ile Lozan Antlaşması'nın imzalandığı ana ait fotoğraflar gibi tarihi belgeler de bulunmaktadır. Bu belgeler arasında Mevhibe İnönü'nün Lozan'a gitmeden önce çektirdiği pasaport vesikası, konferansa giden ilk heyetin toplu fotoğrafı, İsmet Paşa'nın konferansta kullandığı kartvizit, antlaşmayı imzaladığı kalem ve mührü, Lozan'dan dönüşünde Ankara Garı'nda Atatürk ve Latife Hanım tarafından karşılanma anına dair detaylar da yer almaktadır.

Ayrıca, ünlü karikatüristlerin Lozan Antlaşması döneminde İsmet İnönü ile ilgili çizdikleri karikatürler de dünya ve Türkiye'den sanatçıların eserleriyle birlikte sitede bulunmaktadır.

Lozan anlaşması İsmet İnönü