IP TV Nedir, Nasıl Çalışır, Hangileri Yasa Dışı?

TAKİP ET

Özel yayın yapan televizyon kanallarından birini ya da birkaç tanesini izlemek için ödenmesi gereken ücret oldukça yüksek. Hal böyle olunca kullanıcılar IP TV gibi alternatiflere yöneliyorlar. İyi ama bu sistem yasa dışı değil mi? Gelin IP TV nedir, nasıl çalışır, yasal sınırları nelerdir tüm detaylarıyla görelim.

İnternet üzerinden ya da uydu üzerinden anten ile yayın yapan özel televizyon kanalları izlemek için ödemeniz gereken ücret her geçen gün artıyor. Aynı zamanda bir kısmının kurulum çilesi de var. Hal böyle olunca pek çok kullanıcı IP TV gibi alternatiflere yönelmeye başladı. IP TV ile bu tür özel yayın yapan televizyon kanallarını, özellikle de maç yayını yapan kanalları internet üzerinden ücretsiz olarak izlemek mümkün.

IP TV’nin yasal sınırlarını ise Webtekno editörleri tarafından hazırlanmış olan Netflix haberleri ve diğer özel içeriklerden öğrenebiliyoruz. Çünkü bu tür platformlar ücretli olarak hizmet sunar ama IP TV ücretsiz yayın yapar yani ortada en basit haliyle bir kaçak yayın söz konusu. Peki kullanılan bu sistemlerden hiç mi yasal olan yok? Gelin IP TV nedir, nasıl çalışır, yasal sınırları nelerdir tüm detaylarıyla görelim.

Temelden başlayalım, IP TV nedir?

Internet Protocol TV, kısaca IP TV, Türkçesi ile internet protokolü televizyonu; televizyon yayınlarının internet bağlantısı üzerinden izleyiciye aktarıldığı bir sistemdir. İnternet üzerinden ya da uydu üzerinden anten ile yayın özel televizyon kanalları ve platformların yayınları, IP TV sayesinde herhangi bir ek cihaz ve bu nedenle de kuruluma gerek kalmadan internet bağlantısı ile izleyici tarafından izlenebilir.

IP TV nasıl çalışır?

Standart bir televizyon kanalında yayıncı, yayın sinyallerini uyduya gönderir. Bu sinyal uydudan, kullanıcının antenine gelir. Anten üzerinden kullanıcının evinde bulunan aktarım cihazına kablo ile aktarılır ve oradan da en son yine bir kablo ile televizyona aktarılarak sinyallerin oluşturduğu yayın kullanıcı tarafından izlenebilir hale gelir.

IP TV sisteminde bu araçların neredeyse tamamı ortadan kalkar. Yayıncı, yayın sinyallerini direkt olarak internet üzerinden aktarır. Gerekli sisteme sahip olan kullanıcı da internet bağlantısı üzerinden bu yayını direkt olarak izler. Yani televizyon kanallarının analog yayın sistemi, IP TV ile dijital bir yayın sistemine geçmiş olur.

Bu noktada ufak bir parantez açmak gerekir; anlatılan bu çalışma sistemi yasal olarak hizmet veren IP TV platformları için geçerlidir. Yasal olmayan IP TV platformları, yayıncının analog sistemde sunduğu yayını alarak internet bağlantısı üzerinden kullanıcıya sunar. Sayısız aktarım noktasında yavaşlayan sinyal bu nedenle son kullanıcıya yeterince kaliteli aktarılmayabilir. IP TV’lerin yayın kalitesi, kullanıcının internet bağlantı gücüne göre değişiklik göstermektedir.

Hangi IP TV hizmetleri yasal, hangileri yasa dışı?

Bugün basit bir Google aramasıyla bile sayısız IP TV hizmeti bulabilirsiniz. Hatta bunlardan bazıları bir cihaz ile binlerce kanal izleyebileceğinizi bile söyler. Evet, bunların pek çoğu söyledikleri gibi televizyonunuza taktığınız zaman internete bağlanarak aralarında ücretli yayınların da olduğu binlerce kanal izlemenizi sağlarlar ama dikkat edin, bunlar büyük oranda yasal değil.

Hangi IP TV yasal, hangisi değil diye tek tek platformları incelemeye gerek yok. Şöyle düşünün, X kanalının yıllık üyelik ücreti bin lira ama bir IP TV hizmeti bu yayını yılda yüz liraya ya da bedava olarak izleyebileceğinizi söylüyor. Basit bir mantıkla bu IP TV hizmetinin yasa dışı olduğunu açıkça söylemek mümkün.

Yasal IP TV hizmetleri çoğu zaman kullanıcılara uydu, anten, cihaz kurulumu yapmadan direkt olarak internet üzerinden televizyon kanallarını izleme şansı sunar. Bunlar zaten bildiğimiz markalar tarafından sunulur ya da ücretli yayın yapan yayıncı tarafından ek olarak sunulur. Yani ücretsiz olarak ya da normal fiyatın çok altında izlediğiniz IP TV hizmeti büyük ihtimalle yasal değildir.

IP TV yayını yapanlara ve izleyenlere ne kadar ceza veriliyor?

IP TV yayını yapmak ve bu yayınları izlemek pek de şakaya alınacak durumlar değil çünkü her ikisi de Türk Ceza Kanunu’nda cezaları belirlenmiş suç kapsamında değerlendirilmektedir. Yasa dışı IP TV yayını yapanlara karşılıksız yararlanma suçu nedeniyle 6 aydan başlayan hapis cezası ve para cezası veriliyor.

Yasa dışı IP TV yayını yapanlar kadar bu IP TV yayınlarını izleyenler de suçlu kabul ediliyor. Yasal olmadığı tespit edilen bir IP TV izleyen kullanıcıya 6 aydan başlayan hapis cezası ve para cezası verilebilir. Çünkü yayını izleyen kişinin de karşılıksız yararlanma suçu işlediği tespit ediliyor.

Ne yapalım, IP TV izlemeyelim mi?

Elbette izleyin ama yasal olanları izleyin. Evet, yasal olanların ücretleri bazen yüksek gelebilir ancak yasa dışı yollarla izlemek ayıplanacak bir hata değil, hapis cezası alabileceğiniz bir suç. Biraz tasarruf edeyim derken kendinizi binlerce lira para cezası öderken bulmanız işten bile değil.