Irak Başbakanı Sudani ve Suriye Cumhurbaşkanı Esad, İç Savaştan Sonra İlk Defa Şam'da Görüştü

TAKİP ET

Irak Başbakanı Sudani, 2011'den sonra ilk kez Suriye'ye ziyaret gerçekleştirdi.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Suriye'de 2011'de başlayan iç savaştan bu yana ilk kez dün Şam'a ziyaret gerçekleştirerek Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad ile görüştü.

Esad ve Sudani, ortak gerçekleştirdikleri basın açıklamasında, iki ülkenin 600 km uzunluğundaki sınırını, IŞİD gibi güvenlik tehditlerinden koruma konusunu ele aldıklarını ve uyuşturucu kaçakçılığını azaltmak için işbirliğini artırma konusunda anlaştıklarını ifade ettiler.

Sudani ayrıca, iklim değişikliği, azalan yağışlar ve Türkiye'deki barajlar nedeniyle oluşan kuraklıkla mücadele yollarını görüştüklerini belirtti ve "Sudan hakettiğimiz payı alabilmek için işbirliği yapmalıyız" dedi.

Sudani, Irak'ın 2011'de Suriye'ye yönelik olarak başlayan ve daha sonra genişleyen ABD ve Avrupalı ülkelerin yaptırımlarının kaldırılmasını desteklediğini de dile getirdi.

Bu ziyaret, Sudani'nin Suudi Arabistan ve diğer ülkeler gibi uzun süren gerilimlerin ardından Şam ile ilişkileri yeniden inşa etmek için bir adım attığı bir döneme denk geldi.

Irak Sudani Esad Suriye