Irak Türkmen Cephesi'nin 26'ncı Kuruluş Yıl Dönümü için Türkmen Lider Erşat Salihi Bildiri Yayımladı

TAKİP ET

Türkmen Lider Salihi, Irak Türkmenlerinin siyasî hareketi Irak Türkmen Cephesi'nin (ITC) kuruluş yıl dönümü vesilesiyle yayımladığı bildiride "Türkmenler arasında mezhep ayrımcılığının kökten kurutulması için çabalayan ITC, hiçbir zaman mezhepsel ve bölgesel bir yaklaşımda bulunmamıştır. Her zaman millî kimliğin ve birleştiriciliğin öncüsü olarak yoluna devam edecektir" ifadelerini kullandı.

Kırım Haber Ajansı'ndan (QHA) Mehmet Berk Yaltırık'ın haberine göre Türkmenlerin lideri ve Irak Temsilciler Meclisi İnsan Hakları Komisyonu başkanı Erşat Salihi, Irak Türkmenlerinin siyasî hareketi Irak Türkmen Cephesi’nin (ITC) kuruluşunun 26’ncı yıl dönümü için bir bildiri yayımladı. ITC'nin eski başkanı Salihi, bugün sosyal medya üzerinden yayımladığı bildiride Irak Türkmenlerinin bütün haklarını alana dek mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

Yakın zamanda ITC Başkanlığından istifaya mecbur edilen Türkmen Lider, Cephe'nin yeni yönetimine de tecrübelerine dayanarak Türk merkezli bir mesaj vermeyi de ihmal etmedi. Salihi, "Türkmenler arasında mezhep ayrımcılığının kökten kurutulması için çabalayan ITC, hiçbir zaman mezhepsel ve bölgesel bir yaklaşımda bulunmamıştır" dedikten sonra İhvancılığıyla maruf yeni başkan Hasan Turan ve yönetimine, "Millî çizgiye bağlı olmaları" için çağrı yaptı. Millî çizgiye bağlı oldukları sürece her zaman destekçileri olacağının altını çizen Türkmen Lider, "Hepimizin ortak hedefi, Türkmeneli bayrağını, Irak Türkmen Cephesi aracılığı ile en yükseğe çıkarmak olmalıdır" diyerek Türkmenlerin yek vücut hâlinde hak mücadelesine devam edeceğini kat'î surette vurguladı.

Salihi’nin yayımladığı bildirinin tam metni şöyle:

“TÜRKMENLER ARASINDA MEZHEP AYRIMCILIĞININ KÖKTEN KURUTULMASI İÇİN ÇABALAYAN ITC, HİÇBİR ZAMAN MEZHEPSEL VE BÖLGESEL BİR YAKLAŞIMDA BULUNMAMIŞTIR”

"Türkmeneli’nin bütün bölgelerinde ve yurt dışında yaşayan değerli milletimizi, ulu bir çınar olan Irak Türkmen Cephesi’nin (ITC) kuruluş yıl dönümünde kutlamaktayız. 1920’li yıllardan mücadelesini sürdüren Türkmeneli halkı, 24 Nisan 1995 tarihinde ITC ile birlikte siyasî harekette bir kurumsallaşmayı gerçekleştirmiştir.

Irak Türkmen Cephesi’nin kuruluşunun ilan edilmesi, Türkmenlerin ekonomik, kültürel ve siyasî arenada bir değişim gerçekleştirmesine vesile olmuştur. Millî ve kültürel hareketin öncüsü olan ITC, 2003 yılından sonra Irak’ta değişen sistemle birlikte demokratik bir sistemi desteklemiştir.

Bu ulu kuruluş, liderlerini, kadrosunu ve birçok üyesini Türkmeneli uğrunda kurban vermiştir. Türkmenler arasında mezhep ayrımcılığının kökten kurutulması için çabalayan ITC, hiçbir zaman mezhepsel ve bölgesel bir yaklaşımda bulunmamıştır. Her zaman millî kimliğin ve birleştiriciliğin öncüsü olarak yoluna devam edecektir.

Bu kutlu günde, Irak Türkmen Cephesi’nin şu anki lider kadrosunu, milli çizgiye bağlılığa devam etmesi gerektiğine çağırıyorum. Bu çizgiye bağlı olunduğu sürece, her zaman destekçileri olduğumuzun da altını çiziyorum. Hepimizin ortak hedefi, Türkmeneli bayrağını, Irak Türkmen Cephesi aracılığı ile en yükseğe çıkarmak olmalıdır.

Yüce milletimize de, bütün haklarımızı alana dek mücadelemize devam edeceğimizi bildirir, bu kutlu yolda şehit düşenlerin de izlerinden asla ayrılmayacağımızın vurgusunu yapıyoruz."

IRAK TÜRKMEN CEPHESİ, 26 YAŞINDA!

Irak Türkmenlerinin siyasî hareketi Irak Türkmen Cephesi’nin kuruluşunun üzerinden tam 26 yıl geçti. Irak Türkmen Cephesi, 24 Nisan 1995'te Erbil'de kurulmuştu.

ITC’nin kuruluşu, Türkmenlerin diğer siyasî ve kültürel gruplarından olan Irak Millî Türkmen Partisi, Türkmeneli Partisi, Türkmen Bağımsızlar Hareketi, Türkmen Kardeşlik Ocağı, Türkmeneli İş Birliği ve Kültür Vakfı, Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği gibi oluşumların bir araya gelmesiyle sağlanmıştı.

TÜRKMENLERİN YEGANE BİRLİK ÇATISI

ITC’nin ilk kurultayı ise 4-7 Ekim 1997’de Erbil’de yapılmıştı. Bunun sonucunda ITC, “Irak’ın toprak bütünlüğü içerisinde Türkmenlerin ve diğer milletlerin meşru haklarına kavuşması; Irak’ta demokratik, insan hak ve özgürlüklerine saygılı, çoğulcu parlamenter bir sistemin kurulması; Irak’ta yaşayan tüm etnik, mezhebî ve dinî azınlıklar arasında eşitliğin sağlanması; siyasî ve idarî yapının eşit haklar ilkesi esaslarına göre düzenlenmesi” gibi temel ilkeleri parti programı olarak kabul etmişti.

ITC BAŞKANI ERŞAT SALİHİ İSTİFA ETTİRİLDİ, YERİNE HASAN TURAN GETİRİLDİ

ITC Başkanı Erşat Salihi, 28 Mart 2021’de katıldığı 30’uncu yıl dönümünde Altunköprü Katliamı'nı anma töreninde başkanlık görevinden istifa ettiğini duyurdu. ITC Yürütme Kurulunun Kerkük’te yaptığı toplantıda alınan kararla Salihi’nin yerine, ITC Başkan Yardımcısı Hasan Turan’ın vekaleten getirildiği bildirildi. Hasan Turan’ın görevi olan Irak Türkmen Cephesi Başkan Yardımcılığına ise Heysem Haşim Muhtaroğlu getirildi.

Irak Türkmen Cephesi ITC Erşat Salihi Irak Türkmenleri Türkmenler Irak Kerkük Musul Erbil Bağdat Süleymaniye Irak Türkmen Cephesi kuruluş yıl dönümü Hasan Turan Heysem Haşim Muhtaroğlu ITC Irak Milli Türkmen Pa