Irak, Zaho Saldırısının Soruşturulması İçin Birleşmiş Milletler'e Başvurdu

TAKİP ET

Irak hükümeti, Zaho saldırısının bağımsız soruşturma ekibi tarafından incelenmesi için BM Güvenlik Konseyi'ne başvurdu.

Duhok'a bağlı Zaho ilçesinde 9 sivilin ölümüyle sonuçlanan saldırının ardından Irak'ın talebi üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) acil oturumla görüşüldü.

BMGK oturumunda konuşan Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, saldırıyı Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gerçekleştirdiğine yönelik kanıtlara sahip olduklarını belirterek saldırının incelenmesi için "bağımsız bir uluslararası soruşturma ekibi" kurulmasını istedi.

Irak'ta yaklaşık 4 bin Türk askerinin bulunduğunu belirten Hüseyin, Türkiye'den Irak'tan çekilmesini ve Irak hava sahasındaki operasyolarına son vermesini talep eden bir kararın BMGK'da acilen kabul edilmesi çağrısını yaptı. Hüseyin, saldırının yapıldığı yerde parçaları bulunan 155 milimetrelik top mermilerini Türk ordusunun kullandığına dair bulgulara ulaştıklarını öne sürdü.

"Bazı Iraklı Yetkililer Diplomasi Yerine Gerginliği Seçiyor"

Türkiye'nin BM Daimi Temsilciliği Maslahatgüzarı Öncü Keçeli, "Gerçeğin ortaya çıkarılması için Türkiye'nin tüm adımları atmaya hazır olduğunu net bir şekilde ifade ettik" diye konuştu. Bazı Iraklı yetkililer Türkiye gibi "gerçeği ortaya çıkarmak istediğini" belirten Keçeli, bazı yetkililerin ise "diplomasi ve iş birliği yerine gerginliği seçtiklerini" ifade etti.

Öncü Keçeli'den Açıklama

Türkiye-Irak ilişkilerinin bozulmak istendiğini belirten Keçeli, "Irak'ın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün Türkiye tarafından değil, terör örgütlerince ihlal edildiğini" söyledi. Irak'ın kuzeyinde pek çok bölgelerde IKBY değil PKK bayraklarının asılı olduğunu belirten Keçeli, Irak'ta 10 bin kilometrelik alanan PKK kontrolünde olduğunu söyledi. PKK'nın bu yılın ilk altı ayında Türkiye'ye 339 saldırı düzenlediğini belirten Keçeli, "Yaklaşık 800 köy PKK tarafından zorla boşaltıldı ve bu noktalar teröristler için sığınacak yer hâline geldi" dedi.

Irak'ın terörle mücadelede bugüne kadar ya yetersiz ya da isteksiz kaldığını belirten Keçeli, Irak'ın kendini savunan Türkiye'yi suçlayamayacağını söyledi. 

ırak zaho saldırısının soruşturulması için birleşmiş milletler başvurdu fuad hüseyin öncü keçeli dışişleri bakanlığı duhok