İran, 7 Yıl Sonra Suudi Arabistan'daki Büyükelçiliğini Açtı

TAKİP ET

İran ve Suudi Arabistan arasındaki normalleşme adımlarının ardından Tahran yönetimi Riyad'a büyükelçi atadı.

Şeriatla yönetilen Suudi Arabistan'da 2 Ocak 2016'da aralarında Şii din adamı Nimr en-Nimrin de bulunduğu 47 kişinin "terör" suçlamasıyla idam edilmesi sonrasında Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluk binası, göstericiler tarafından ateşe verilmişti.

Bu saldırıların ardından Suudi Arabistan yönetimi, 3 Ocak'ta faşist molla rejimi ile yönetilen İran'la diplomatik ilişkilerini kestiğini duyurmuştu.

Çin Etkisi

Şeriatçı Suudiler ve İran'ın faşist molla rejimi, 7 yıl aradan sonra 10 Mart'ta Pekin'de soykırımcı ÇKP yetkililerin aracılığıyla diplomatik ilişkilerin iki ay içinde yeniden başlatılması konusunda anlaşmaya varmıştı.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Suudi Arabistanlı mevkidaşı Faysal bin Ferhan da 6 Nisanda Pekin'de bir araya gelmiş ve iki ülke büyükelçiliklerinin yeniden açılması, iki ülke arasındaki uçuşların yeniden başlatılması ve vizelerin kolaylaştırılması konusunda anlaşmıştı.

Yeniden Açıldı

Abdullahiyan, 11 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçisini kendilerine tanıttığını aynı şekilde kendilerinin de Riyad'a atanacak büyükelçiyi kısa süre içerisinde Suudi Arabistan'a bildireceğini söylemişti.

İran, 23 Mayıs'ta Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Rıza Enayeti'nin Riyad Büyükelçisi olarak atandığını açıklamıştı.

İran'ın Suudi Arabistan'daki Riyad Büyükelçiliği 7 yıl aradan sonra yeniden açıldı.

İran devlet televizyonunun haberine göre, İran'ın Riyad Büyükelçiliği'nin açılış törenine Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Rıza Bigdeli de katıldı.

iran suudi arabistan Büyükelçilik büyükelçiliği açtı