İran, Azerbaycan'ın Güçlenmesinden Tedirgin

TAKİP ET

Milyonlarca Türk'ün yaşadığı İran, Karabağ tehdidini bertaraf eden Azerbaycan'ın gelişmesinden tedirgin.

İran'ın Azerbaycan sınırına yakın mevkilerde yaptığı tatbikatın yankısı sürerken, işgalci İran rejiminin Azerbaycan'a tehditleri Azerbaycan cephesinde ciddiyetle izleniyor. son olarak Azerbaycan'ın İran Büyükelçisi, İngiltere'nin İran Büyükelçisi'ni büyükelçilik binasında ağırlayarak mesaj verdi. Büyükelçilerin buluşması, Azerbaycan'ın git gide geliştirdiği Batılı müttefikler ağına dikkat çeken bir mesaj olarak yorumlanıyor.

Karabağ Savaşı'nda sürekli olarak Ermenilerden yana saf tutan ve Ermenilere lojistik destek veren İran rejimi, Azerbaycan'ın İran işgali altında bulunan Güney Azerbaycan'da milliyetçi ve sekülarist hisleri tetikleyeceğinden korkuyor. Bunun yanında, Azerbaycan'ın İsrail ile geliştirdiği işbirliği ve silah temin anlaşmaları İran'ı rahatsız ediyor. Tatbikat esnasında Azerbaycan'ı yüzlerce füzeyle aynı anda vurmaktan bahseden İran tarafı gerilimi düşürmeye çalışsa da, Türkiye-Azerbaycan ittifakının yanında İngiltere başta olmak üzere birçok Batılı gücün yer alacağını kestirmek oldukça mümkün. Özellikle İngiltere Doğu Akdeniz'de Türkiye tezlerine diğer Batılı ülkelere nazaran daha yumuşak yaklaşırken, Azerbaycan'ın en büyük yabancı yatırımcı ülkesi olarak gelişmelere doğrudan dahil olmak üzere. 

İran'ın hamleleri, Karabağ prangasından kurtulan Azerbaycan'ın gözünü İran'da yaşayan soydaşlarına dikme ihtimaline karşı ön alma çabası olarak yorumlanıyor. İslamofaşist İran rejiminin yok olmasınınsa bölgeyi rahatlatacağı bir gerçek.