İran'da ABD'ye Ait Bir Savaş Uçağı Düşürüldü
İran Devrim Muhafızları Ordusu, İran'ın orta kesimlerinde hava savunma sistemleriyle bir ABD f-15 savaş uçağını düşürdü. ABD güçleri iki pilottan birini kurtardı, diğeri için arama çalışmaları sürüyor.
İran Devrim Muhafızları Ordusu, sabah saatlerinde İran’ın orta kesimlerinde bir ABD savaş uçağını hava savunma sistemleriyle düşürdüğünü duyurdu. Ordu açıklamasında “Amerikan yapımı gelişmiş bir F-15 savaş uçağı, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun gelişmiş hava savunma sistemi tarafından imha edildi” dedi. Açıklamada bu olayın son 12 saat içinde ikinci uçak kaybı olduğunu söylerken pilota ne olduğu konusunda bir bilgi alınamadığı aktarıldı.
Wall Street Journal’a konuşan bir ABD’li yetkili, bu olayın İran’daki saldırıların başından bu yana ABD’nin kaybettiği ilk uçak olduğunu vurguladı. New York Times’a konuşan ABD’li ve İsrailli yetkililer ise mürettebatın akıbetinin belirsizliğini korduğunu ve İran hayatta kalanlara ulaşmadan ABD güçlerinin bölgeye ulaşmaya çalıştığını belirtti.
CBS News’e konuşan iki ABD’li yetkili, F-15E tipi uçağın İran’ın güneyinde düşürüldüğünü ve iki mürettebattan birinin operasyonla kurtarıldığını ileri sürdü. Axios ise bir İsrailli yetkiliye dayanarak, Tel Aviv yönetiminin arama kurtarma çalışmalarını aksatmamak için İran’a yönelik planlı hava saldırılarını iptal ettiğini iddia etti.
Pilot için ödül
Uçağın düştüğü Kohgiluye ve Buyerahmed Eyaleti Valisi, mürettebatı yakalayan ya da öldüren kişilerin “Valilik tarafından özel olarak ödüllendirileceğini” ilan etti. Bölgedeki tüccarlar da “Amerikan işgalcisini” bulana 10 milyar İran tümeni, yaklaşık 3 milyar Türk Lirası ödül vereceklerini söyledi.