İran'da 'Ahlak Polisi', Gözaltına Alınan Protestocu Kadınları Tecavüzle Tehdit Etti

TAKİP ET

İran'ın başkenti Tahran'da meydana gelen protestolarda gözaltına alınan kadınlar, gözaltında maruz kaldıkları muameleleri anlattı.

BBC Farça'ya konuşan Meryem (51) takma adlı bir kadın, Tahran'da gözaltına alındıktan sonra "Durum o videolarda gördüklerinizen çok daha kötü. Komutanlardan birini askerlere acımasız olma emri verirken duydum. Kadın görevliler de en az bu kadar kötü. Bir tanesi bana tokat atıp, İsrail ajanı ve fahişe olduğumu söyledi" dedi.

Fars yöneticilerinin güvenlik güçlerine "protestoculara acımama ve gerçek mermiyle ateş açma" emri verdikleri belirtiliyor.

Polis Şiddeti

Protestolar sırasında gözaltına alınan Sam adlı bir genç yaşadıklarını, "Bir güvenlik görevlisini itip, kaçmaya çalıştım ama hemen sonra bir ikincisi ve üçüncüsü geldi. Birkaç saniye sonra 15 güvenlik görevlisi beni acımasızca dövüyordu. Kanın tadını ağzımda ve şok tabancasının darbesini de vücudumda duyuyorum. Beni yere yatırdılar, kollarımı arkadan, ayaklarımı da ayakkabımın bağcıklarıyla bağladılar. Bir noktada askerlerden biri sol gözüme tekme attı ve diğer gözaltıları tuttukları noktaya götürdü" ifadeleriyle anlattı.

Kendisini ve diğer tutukluları otobüste bir buçuk saat boyunca üst üste yatırdıklarını belirten Sam, İbrahim Reisi'nin 1980'li yıllarda siyasi mahkumların kitlesel olarak idam edilmelerine ilişkin rolünü hatırlatarak "Reisi'nin siyasi mahkumların infazındaki rolünü düşünüyordum ve zaten yeşil ışığı yakmış olduğundan, bir an beni de infaz edebileceklerini düşündüm" dedi.

"Bu Kuşak Benimkinden Farklı, Korkusuzlar"

Tutuklanmasının ardından bir minibüse bindirilen Meryem, "Minibüste benimle birlikte başka kızlar da vardı ama çok daha gençtiler. Cesaretlerini gördüğüm zaman kendimi toparladım. Bana yardım etmeye başladılar. Bağırıp, görevlilerle dalga geçiyorlardı. Bu kuşak benimkinden farklı. Korkusuzlar" diye konuştu.

Fars Polisinden Kadınlara Tecavüz Tehdidi

Küçük bir karakola götürüldüklerini belirten Meryem, karakolun bu kadar çok kişi hakkında işlem yapma kapasitesi olmadığını belirterek "Ben de dahil en az 60 kadını küçük bir odaya doldurdular. Yan yana duruyorduk, oturamıyor, hareket edemiyorduk. Tuvaleti kullanamayacağımızı ve acıkırsak da kendi dışkımızı yememizi söylediler. Neredeyse bir gün geçtikten sonra, odanın içinde bağırdık ve durumu protesto ettik. Sessiz olmazsak bize tecavüz edecekleri tehdidinde bulundular" dedi.

Kadın Polis Bile Tecavüz Tehdidinde Bulundu

BBC'nin haberine göre güneydeki bir şehirde tutuklanan Feriştah (takma) adlı bir kadın, "Gözetim merkezinde bizi kayıt altına alan görevli adımı sordu ve bana fahişe dedi. Şikayet ettiğimde de, devam edersem kardeşlerinden birini (erkek gardiyanlar) üzerime salacağını söyledi" dedi.

iran polisi ahlak gözaltına alınan protestocu kadınları tecavüzle tehdit etti tahran