İran'da Nükleer Tesis Yakınlarında Patlama Meydana Geldi

TAKİP ET

İran'daki Natanz Nükleer Tesisi yakınlarında patlama meydana geldiği bildirildi.

İran'daki yarı resmi Fars Haber Ajansının haberine göre İran'ın İsfahan eyaletinde bulunan Natanz Nükleer Tesisinin yakınlarında bir patlama yaşandı. Patlama, Natanz Nükleer Tesisine 20 kilometre uzaklıktaki Badrud bölgesinde meydana geldi.

İran Devlet Televizyonu, muhtemel bir saldırı ihtimaline karşı hava savunma sistemlerinin tepkisini ölçmek için tatbikat amaçlı füze denemesi yapıldığını ilan etti.

Fars Haber Ajansı ise yerel kaynaklara dayandırarak bir insansız hava aracının (İHA) imha edildiğini aktrırken, İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyine bağlı Nournews ise muhtemel bir saldırıya karşı koymak amacıyla füze ateşlendiğini öne sürdü.

İran'daki diğer yerel kaynaklara göre ise havadaki 2 belirsiz cisim ateşlenen füzeler tarafından imha edildi.

Söz konusu patlamanın Avusturya'nın başkenti Viyana'daki görüşmelerin tekrardan başlamasından hemen sonra gelmesi ise dikkat çekti.

Daha Önce de Hedef Alınmıştı

Natanz Nükleer Tesisinde, Temmuz 2020'de bir yangın çıkmıştı. İranlı Nükleer Bilimci Muhsin Fahrizade'nin öldürülmesinin ertesi günü, 28 Kasım'da yapılan açıklamada, bu olayın İsrail tarafından gerçekleştirilen bir sabotaj olduğu iddia edilmişti.

Tesiste cumartesi günü eski Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin talimatıyla önceki santrifüjlere kıyasla 10 kat daha fazla uranyum üretecek 164 adet IR6 santrifüj zinciri devreye sokulmuştu.

Nisan 2021'de tesise bir saldırı girişimi daha olmuştu.

iran israil patlama nükleer nükleer santral avusturya muhsin fahrizade hasan ruhani fars badrud iha insansız hava aracı