İran Destekli Milisler Bağdat'ta Gövde Gösterisi Yaptı

TAKİP ET

Irak'ın başkenti Bağdat'ta İran destekli milisler adeta gövde gösterisi yaptı.

Irak'ın başkenti Bağdat'ta, kendierine Raballah ismini veren İran destekli silahlı milis grubu, sabah saatlerinde gövde gösterisi yaptı. 

İran destekli Hizbullah Tugayları'nın bir parçası olduğu öne sürülen Raballah milisleri, yüzleri maskeli bir şekilde ve çeşitli füzeler, makineli tüfekler, hafif ve orta ağırlıktaki silahlar taşıyarak Bağdat'ta bildiri okudu.

Söz konusu bildiride milisler,  Irak Başbakanı Kazimi’yi kısas uygulamakla tehdit etti, ABD’ye meydan okudu ve dolar kurunun düşürülmesini istedi.

Milisler, Irak Temsilciler Meclisi’nden “doların dinar karşısında değer kaybetmesini” istediklerini dile getirerek siyasileri ve özellikle KDP lideri Mesud Barzani’yi özel kazanımlar elde etmek amacıyla kasıtlı bir şekilde bütçenin onaylanmasını iptal etmemesi veya ertelememesi konusunda uyardı.

Irak’ta kimi çevreler, Hizbullah’a bağlı Raballah’ın gövde gösterisinin amacının döviz kuru ile ilgili isteklerden daha çok; cumartesi günü Irak Başbakanı Kazimi'nin, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Ürdün Kralı 2. Abdullah ile bir araya geleceği üçlü zirve atmosferini bulandırmayı ve Bağdat’ta güvenliğin olmadığı duygusu vermeyi hedeflediği yönünde görüşlere sahip.

Irak hükümetine yakın bazı yerel kaynaklar ise Tahran yönetiminin, Irak-Mısır-Ürdün yakınlaşmasından rahatsız olduğu, bu nedenle de Bağdat’taki milislerini, istikrara zarar vermek ve Irak ile Arap komşuları arasında olması muhtemel bir yakınlaşmaya olumsuz etki etmek amacıyla harekete geçirdiğini ifade ediyorlar.

Resmi makamlardan konuyla ilgili kapsamlı bir açıklama gelmezken, Ortak Operasyonlar Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Tahsin el-Hafaci, “Sosyal medyada bulunan videoları görünce şaşırdık. Sebeplerin öğrenilmesi için güvenlik ve istihbarat çalışmaları başladı” şeklinde bir paylaşım yaptı.

ırak iran bağdat milis grup destekli tahran yönetim tehdit bildiri gözdağı gövde gösterisi açıklama okudu füzeler tüfekler makineli yönetim istikrar darbe vurmak amaç doğrultu hedef dendi raballah hi