İran Devlet Televizyonu: Türkiye Irak'ı Sömürgeleştirmek İstiyor

TAKİP ET

İran devletinin resmi kanalı Press TV, Türkiye'yi Irak'ın petrol kaynaklarını ele geçirmeye çalıştığını öne süren İran yanlısı Iraklı siyasetçi Haitham al-Khazali'nin küstah açıklamalarına geniş yer verdi.

Hazali, Türkiye'nin Musul ve Kerkük'teki petrol kaynaklarını ele geçirmek ve Sincar'ı ele geçirerek Halep-Mosul yolunu da kontrolü altına almak istediğini öne sürdü.

Türkiye'nin ABD'nin Ortadoğu'daki etkisini kırmaya çabaladığını iddia eden Hazali, Libya, Suriye, Irak'ın kuzeyi ve Akdeniz'deki Türk varlığını hatırlatarak "Türkiye'nin tüm bu girişimleri enerji kaynaklarını ele geçirme amacı taşıyor" dedi.

Press TV'nin haberinde Türkiye'nin Irak'ın kuzeyindeki Metina ve Avaşin-Basyan bölgelerinnde yuvalanan Kürtçü Terör Örgütü'ne yönelik olarak Nisan ayında gerçekleştirdiği Pençe-Yıldırım Harekatları hatırlatıldı ve ABD, ABD ve Türkiye tarafından terör örgütü olarak tanımlanan PKK'nın Türkiye tarafından Irak'ın kuzeyini sömürgeleştirmek için bahane olarak kullanıldığı iddia edildi.

Press TV haberinde Türkiye'nin gerçekleştirdiği operasyonlardan sonra bölgede IŞİD'in yeniden ortaya çıkabileceği iddia edilerek Türkiye'nin IŞİD'e destek olduğu ima edildi ve Hazali'nin "Türkiye'nin eğer Irak askeri bir direniş gösterirse IŞİD kartını oynayabileceğini" yazdı.

İran milyonlarca Türk'ün yaşadığı Güney Azerbaycan'de Türklerin insan haklarını mütemadiyen ihlal ediyor ve temel insan haklarını talep eden Güney Azerbaycanlı aktivistlere yönelik sistematik bir sindirme politikasını sürdürüyor.