İran Hududundaki 80 Bin Mayın AB Projesiyle Temizleniyor

TAKİP ET

Avrupa Birliği'nin hazırladığı proje ile Türkiye'nin İran hududundaki 80 bin kara mayını temizleniyor.

Yurdun en doğusunda 4,2 milyon metrekare alana dağılmış halde bulunan 80 bin adet anti personel mayını, Avrupa Birliği Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından hazırlanan proje ile temizleniyor.

Bugün yapılan açılış programı ile ikincisi başlanan proje kapsamında, AB Delegasyon Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Laundrut, Iğdır Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim'i ziyaret ederek görüştü.

Meyer-Landrut projenin Avrupa Birliği tarafından hazırlandığını belirterek "Yarın Iğdır'da bizim finanse ettiğimiz mayın temizleme projesinin etkinliğine katılacağız. Proje Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından uygulanıyor. Proje kapsamında, son derece tehlikeli olan ve Türkiye'nin de 2004 yılında imzaladığı Ottowa Sözleşmesi kapsamında yasaklanmış olan anti personel kara mayınları temizleniyor" diye konuştu.

Avrupa Birliği'nin 18 milyon avro fon sağladığı projenin ilk etabı ile 46 bin adet mayın temizlendiğini belirten Meyer-Landrut, "Şimdi projenin ikinci aşamasına başlıyoruz. O da 18 milyon avroluk bir tutara sahip. İkinci aşamada 80 bin adet kara mayınının temizlenmesi hedefleniyor" ifadelerini kullandı.

Meyer-Landrut projeyle ilgili olarak "Anti personel mayınların temizlenmesi noktasında iyi bir sonuç almayı hedefliyoruz. Bu mayınlar son derece tehlikeli. Aynı zamanda Türkiye ile de işbirliğinde bulunduğumuz sınır koruma, sınır kontrolü ve yönetimi alanlarında da zaten bunlar standartlara uygun değil" dedi.

İran Hududundaki 80 Bin Mayın AB Projesiyle Temizleniyor