İran'ın Faşist Mollalarının Okula Gitmemeleri İçin Zehirledikleri Kız Öğrencilerin Sayısı 900'ü Aştı

TAKİP ET

Faşist molla rejimi ile yönetilen İran'da en az 900 kız öğrencinin 'kontrollü biçimde' zehirlendiği ortaya çıktı.

Faşist molla rejimi ile yönetilen İran’da en az 900 kız öğrencinin ‘kontrollü biçimde’ zehirlendiği ortaya çıktı.

Faşist molla rejiminin üst düzey yetkilileri dahil pek çok kişi, kız öğrencilerin okuldan uzak tutulup bir araya gelmesinin engellenmek istendiği için zehirlendiğini düşünüyor.

BBC'nin haberine ve yazar Arif Keskin'in aktardığına göre ilk vakaları 30 Kasım'da görülen zehirlenme olaylarında öğrencilerin çoğu solunum sıkıntısı, baş dönmesi ve yorgunluk gibi şikayetlerle hastaneye kaldırıldı.

Faşist molla rejiminin Sağlık Bakanı Yunus Panahi de haberi doğrulayarak, soruşturma açtıklarını söyledi ve “Anlaşılan o ki bazıları tüm okulların, özellikle de kız okullarının kapatılmasını istiyor” dedi.

"Zehrin malzemelerin piyasada bulunabilen malzemelerden oluştuğunu" söyleyen Panahi, "zehrin öldürücü olmadığını ve paniğe yer olmadığını" iddia etti.

BBC'nin aktardığına göre ilk zehirlenme vakaları 30 Kasım 2022’de, Kum’daki Nur Teknik Lisesi’nden 18 kız öğrencinin hastaneye kaldırılmasıyla görüldü. O günden bu yana ilde 10’dan fazla kız öğrencide benzer semptomlar görüldü.

Arif Keskin'in aktardığına göre zehirlenme vakalarıyle ilgili Şark gazetesinin yayımladığı bilgilerde öğrenciler, zehirlenmelerin küçük bombaya benzer bir maddenin okula atıldığından sonra yaşandığını belirtiyorlar. 

Saldırıların "Binyılcılar" adlı radikal Şii grup tarafından yapıldığı ileri sürülüyor.

_____________________________________________________________________________________________

02.03.2023

Daha önce Kum ve Burucerd gibi şehirlerde görülen olaylar son olarak başkent Tahran'da meydana geldi. Hayyam Kız Lisesi'nde okuyan 35 öğrencinin zehirlenmesinin ardından Zeyneb Yolu İlköğretim Okulu öğrencilerinin de zehirlendiği belirtildi.

Bir veli, olayın nasıl gerçekleştiğini açıklayarak birinci kattaki bir sınıfta okuyan öğrencilerin de halsiz düştüğünü söyledi. İran'ın yarı resmi Tasnim Haber Ajansı'na göre, etkilenen kişilerin birkaç saat boyunca halsizlik ve uyuşukluk hissettiği ve zehirin tesiri düşük olduğu belirtildi.

Faşist Molla'nın Sağlık Bakanı Behram Aynullahi, yapılan araştırmalarda söz konusu olaylarda "tesiri düşük bir zehrin" kullanıldığını tespit ettiklerini belirtti. Sözde Meclis Eğitim, Araştırma ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Alirıza Monadi Sefidan da vakalarda "az miktarda zehirleyecek şekilde düşük dozda bir zehir" kullanıldığını açıkladı.  Sefidan ayrıca, okullarda kullanılan zehirde N2 (diazot) gazının bulunduğunun tespit edildiğini bildirdi.

Güney Azerbaycanlı gazeteci ve aktivist Mesut Haray ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada zehirleme vakalarının işgal altındaki Güney Azerbaycan topraklarında da görüldüğünü bildirdi. 

Haray, "Kum şehrinden başlayan zehirlenmeler, Borucerd, Tahran, Erdebil şehrine bile ulaştı. Zehirlenen kız öğrenciler, tedavi için tıp merkezlerine götürülmüştür." ifadelerini kullanarak bir video paylaştı.

#GüneyAzerbaycan'da kız öğrencilerin zehirlendi.

#İran'da #kız okullarında zehirlenen öğrenci sayısı 900'e ulaştı. #Kum şehrinden başlayan zehirlenmeler, #Borucerd, #Tahran, #Erdebil şehirine bile ulaştı. zehirlenen kız öğrenciler, tedavi için tıp merkezlerine götürülmüştür. pic.twitter.com/qMOmznbafy

— Mesut HARAY/

iran faşist mollalar zehirlenme kız öğrenciler zehirlendi