İran'ın Hedefindeki İsrailli İş İnsanına Suikastı MİT Engelledi

TAKİP ET

İran'In Muhsin Fahrizade´nin suikastına misilleme yapmak için hedefine koyduğu İsrailli iş insanı Yair Geller´e suikast MİT ve MOSSAD işbirliği ile engellendi.

İran'ın nükleer programının mimarı olarak anılan Muhsin Fahrizade 27 Kasım 2020'de Tahran yakınlarında suikasta uğradı. 

İran bu konuda İsrail'i suçladı. 

Misilleme yapmak isteyen İran'ın Türk vatandaşlığı da olan İsrailli iş insanı Yair Geller'i hedefine koydu. 

İktidar yanlısı Sabah'ın haberine göre, İran İstihbarat Servisi 9 kişilik bir suikast ekibi oluşturdu. 

Suikast ekibinin başında İstanbul'da yaşayan ve havacılık teknolojisinde uzmanlaşmış, CNC mühendislik şirketinin sahibi, İsrailli-Türk iş insanı Yair Geller vardı. 

İran'ın suikast timi MİT'in takibine takıldı. MİT, bilgileri MOSSAD ile paylaştı.

Geller hakkında yaşadığı yer ve iş yeri ile ilgili bilgi toplayan İranlı casuslar dikkat çekmemek için birkaç Türk vatandaşı da kullandı.

MİT, Geller'i güvenli bir eve aldı ve takipteki İranlıları yakaladı.

İran'ın suikast timinin liderliğini, İran'da bulunan İstihbaratçı Yasin Taheremamkendi'nin (53); Türkiye'deki yöneticiliğini ise İranlı Saleh Moshtagh Bighouz'un (44) yaptığı belirlendi. 

MİT'in yakaladığı Bighouz'un da aralarında bulunduğu 8 şüpheli, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Suikastın hem normalleşmeye başlayan Türk-İsrail ilişkilerini baltalamak hem de Muhsin Fahrizade'nin intikamını almak için planlandığı değerlendiriliyor. 

yair geller iran iranlı suikast timi mit milli istihbarat teşkilatı mossad türkiye israil muhsin fahrizade suikast mit engelledi